Ni... nincstelenek meg takarodjanak vissza a gyapotföldekre, irgum-burgum! Ezt meg mondhatta volna a helyi Kaukázusi Kréta Kör tagja. Mondták is a film végén, amikor olyan szépen sorba álltak a fejlövésért a ni... nincstelenek vezéréhez. Nagyon-nagyon klisésen (a film alkotói által elbaltázott fehér hergelésképpen), ellenszenvesen ábrázolva.
Bár a Tomi boy mellett megszólaló BAR (Browning Automata Rifle) könnyeket csalt a szemembe, szip. Komolyan, lassan átveszem a honfitársaim nyavalygását: "Hát miért kell az összes II. világháborús filmben hülyének ábrázolni a német katonákat?" Hát miért kell kötelezően hülyének ábrázolni a KKK tagokat minden filmben (haha)?! Mint a Django elszabadulban: "Félrecsúszott a csuklyám." Biztos, hogy a KKK tagok között is volt szép számmal rendes, dolgos jóember (hihi), Amerika nem magától épült fel olyan csodálatos nagyra, nem?!
Az is igaz, a gyapot meg nem szedi le magát, és ugrik önként a zsákokba. Na jó, persze ezt nem komolyan írom, de én, mint tényleg középen álló, jól látom, mennyire kileng az inga a másik oldalra. Most (is). Nem baj, viszonzásképpen (a volt náci csatlós) Magyarországon honfitársaim jól lehúzzák ezt a filmet (37%-on áll). Jogosan? Szerintem nem.
Nálam ez egy simán 4 pontos film, pedig az én bőröm nagyon érzékeny, a napon rögtön kipirul és... nem, b*zdmeg, nem azt akarom mondani, hogy vámpír vagyok (Johnson Testvér, engedd le a sörétes puskát)! Hú, de nem is azt akartam írni, hogy én is fehér csuklyában ugrálok, a fene, aki megette a politikailag korrekt-woke világot! Középen állok és pont (Johnson Testvér megint nekiment a szemöldökfának), az én kilátásomat viszont nem zavarja semmilyen csuklya.
Szóval kiemelkedően jó volt Omar Benson (CornBread) játéka, egyszerűen fergeteges, milyen jól adta a jámbor, nagy termetű gyapotszedő nincstelent. Például amikor kikéri a bérét, és mellmagasságban (mellkashoz húzva) felfelé mutatja a tenyerét. Briliáns! Később is, amikor a nem nincstelenek ír nótájára "szamba vonatoznak", az a tánc, ahogy mozog! És a szinkronhangja is tökéletesen hozza a falusi, tanulatlan egyszeri embert. Kiváló humorforrás (tudatosan), jó ellenpontja a horrornak.
Jack O'Connell (Remmick) nem nyújt olyan kiemelkedő alakítást, de az egész filmben (sajnos) nincsenek hatalmas karakterek, csak kellemes megjelenések. Viszont az ő ír vámpír vezető (falkavezér) alakja nagyon-nagyon szimpatikusan van megjelenítve, megint csak kiváló szinkronhanggal. Buksi simi a Magyar Szinkronnak (igenis nagybetűvel), mert megérdemli! Szinte kedvem lett beállni a kommunába (ami nem kommunista, nem azért vörös).
Ha már itt tartunk, az ír kétfős társaságával annyira jól komponáltan jelenik meg, mozog, hogy elkezdtem gyanakodni, valójában a Bűnösök először mint színpadi mű, musicalként született. Nos, nem, tévedek (valószínűleg), viszont amikor a horda olyan szépen csoportba rendeződve vonul a csűr mellett, nekem megint egy musical előadás színpadi felvétele ugrott be. Nem? Nem volt még ilyen? Nem baj, majd lesz.
Igazuk van azoknak, akik a gyengén koreografált akciókat és a túl sok dialógot említik. Viszont a zene nagy részében elvitte a hátán a filmet (számomra), hát mert arról szólt, legalább 50%-ban... Biztos, hogy nem lesz ebből később egy akrobatikus jazz balett színpadi musical átirat?! Én nem vennék mérget rá, testvérek. Szóval bár nem vagyok nagy zenerajongó, nekem feküdt az egész film, élveztem a multikulti zaftos megmerítkezést (itt most nem a szexjelenetekre gondolok).
Az a dicshimnusz, ami a Blues-Jazz-R&B és soul (sajnos megint le kell írnom) nincstelenek zenéjéről szól, is tetszett. Egyrészről jó volt az autentikus afrikai tánc megjelenítése, másrészről a kínai kultúra belevonása a mágikus-sámánikus energiákba szerintem kifejezetten a kínai filmfogyasztóknak szólt, szerintem megtörve a hangulatot. Egyszóval: ízléstelen volt.
És végül kiemelném, mennyire kellemesen ellenpontozta a csűrt a megjelenő ír trinity. Igen, mert Remmick írré "szerette" a társait, ezért később autentikus ír balladákat pengettek együttesen. Nem azért mondom, de az oldaljátékosok is hozzátettek ahhoz, hogy 4 pontot adtam, mert testmimikájukkal tökéletesen hozták az incselkedő (áldozaton gúnyolódó) vámpírt. Különösen Lola Kirke.

77 Bűnösök (2025)
akció | dráma | fantasy | horror | thriller
Az ikertestvérek visszatérnek szülővárosukba, hogy újrakezdjék az életüket. Ott azonban egy gonosz lény várja őket vissza... több»
Szereplők: Hailee Steinfeld, Michael B. Jordan, Jack O'Connell, Delroy Lindo, Li Jun Li