![]()
Semmi tudomásom nem volt róla, hogy ez egy videojáték alapján készült – csak azért néztem meg, mert pár napja én is így keringtem a japán tömegközlekedési rendszerek útvesztőjében, és arra gondoltam, jópofa lesz egy kicsit elszórakozni az ismerős környezeten. Amúgy az is volt, viszont sokkal többet kaptam, mint amire számítottam.
A filmben senkinek nincs neve: csak Elveszett férfi, Gyalogló férfi, Gyerek, Diáklány és Barátnő van. Azt hiszem, senkit nem hagytam ki – elég minimalista az egész. Ja, bocs, van még az Anya a metrókocsiban, a Csecsemő meg az Agybajt kapott utas. Meg még 50–100 statiszta, akik csak pár percnyi jelenetben szerepelnek.
![]()
A cselekmény nagy része leírva elképesztően unalmasnak hangzik: a főhősünk, meg néha egy-két másik kóbor ember ugyanazon a folyosószakaszon loopol. És ennyi. Aztán közben mégis végig érdekes az egész. Ugyanis Elveszett férfi egy szokásos tömegközlekedéses utazása végén nem tud kijutni a felszínre, mert a folyosó önmagát ismétli, csapdába ejtve őt. Valahogy ki kell szabadulnia – ezt kísérjük figyelemmel.
Érdekes helyzet. A 8-as kijáratot keressük, ami egyrészt szerencseszám ott keleten, másrészt olyan, mint egy elforgatott végtelen jel, miközben az egész jelenetsor végtelenített és ismétlődő. Elveszett férfi, mielőtt elveszett volna, épp kapott egy hívást Barátnőtől – pontosabban Ex-barátnőtől –, hogy kiderült: apa lesz. Mármint, ha megtartják a gyereket. Ezt még el kellene dönteni. Emberünk nem tud dönteni, és akkor kerül be a loopba.
Elég szimbolikus és könnyen érthető. A végén a fejében is valamelyest a helyükre kerülnek a dolgok, és lám, ő is megtalálja a kiutat. Nem túl rafinált az egész, de nagyon zen.
Anomáliák esetén kell visszafordulni; ha ezt jól csinálja, egy lépéssel közelebb kerül a kijutáshoz. Eközben olyan, mintha a saját apaszerepét látná meg a Gyalogló férfiban, a szintén elveszett gyerekben és kettejük különös kapcsolatában. Közben a környezet kicsit olyan is, mint egy kórházi folyosó a szülészet környékén: steril és fehér.
Számomra nagyon egyértelmű ez a szimbolika, csodálkozom, hogy mástól még nem olvastam ezt az értelmezést. Nézzétek meg, tök jó.
63 8-as kijárat (2025)
akció | horror | kaland | misztikus | thriller
Egy férfi eltéved egy földalatti folyosón. Követi az „útmutatót”, de furcsa dolgok történnek vele. Valóságos ez a tér? Vagy csak illúzió? Vajon a férfi képes lesz kijutni... több»
Szereplők: Kazunari Ninomiya, Yamato Kôchi, Naru Asanuma, Kotone Hanase, Hirota Ohtsuka