2026.04.15 22:16 Ahoj poplacsek Olvasottság: <100x
0

Mese a táskás emberről

Avelina Prat csinált egy filmet, ami körülbelül olyan, mint egy népmese. Főszereplője a jóságos Fernando (Manolo Solo alakításában), akkora táskákkal a szeme alatt, hogy én ekkorákat lehet, hogy nem is láttam még, Horst Tappert a kanyarban sincs. Maga a film a minőségéhez képest szerintem túlértékelt, és ebben közrejátszhat az, hogy a rendező művészfilmes megoldásokat alkalmazott, például fülbántó hegedűkornyikálást használt zene helyett és ezzel tett melankolikussá az amúgy is szomorkás nagytotálokat, hétköznapi megjelenésű vagy kifejezetten nem szép színészeket castingolt, stb. A nézők meg elhitték, hogy itt akkor nyilván valami felsőbb érték és elvont jelentés található, aztán gondolom akkor már bele akarták látni ezeket. És mivel szellemi kihívás nem történt, mindenki értett mindent, örömükben felpontozták ezt az igazán egyszerű, naiv és - kövezzetek meg, de - jelentéktelen alkotást.

Mese a táskás emberről

A sztori néhány gépelt sornyi szövegben összefoglalható, jó egyszerű, de eteti magát, nem okozott nehézséget a nézése. Tényleg, mint egy népmese. Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy tanár. Nagyon jó ember volt ez a tanár, mégis egy szép korai reggelen amíg ő aludt, a szerb felesége letette a nappaliban a lakáskulcsot és illa berek, nádak erek, elhúzott Szerbiába, ahonnan származott. Búsult ám a tanárember, de nem egyből, mert sokáig nem is hitte el, hogy mi történt, bizony ilyen jó ember volt ő. Aztán egy szép napon már összefolyt előtte a tanítás, látták a nebulói is, hogy nincs már fejben jelen a tanárember. Gondolt ekkor egyet, és legott felkerekedett szerencsét próbálni, felvette a hétmérföldes csizmáját és meg se állt a közeli Portugáliáig. Épp hamubasült pogácsát majszolt, amikor melléült a Kertészember. ... Innen fogva több népmesei fordulat történt, melyeket nem mondok el, nehogy itt összerontócozzam nektek, aki nem hiszi, járjon utána. Legyen elég annyi, hogy a végén a tanárember boldogan élt, míg meg nem halt, de talán még ma is boldogan él, itt a vége, fuss el véle.

dráma

Felesége eltűnése teljesen összetöri Fernandót, a csendes földrajztanárt. Fernando egy másik férfi személyazonosságát felvéve kertészként kezd dolgozni egy portugál vidéki... több»

0