![]()
Az érzelmekre próbál hatni a Tisza Párt indulását bemutató dokumentumfilm, mely sok érdekességgel szolgált számomra.
Nem tudtam például, hogy a 2024-es EU parlamenti választások előtt ennyire nehezen tudták csak (az idővel versenyt futva) összehozni a feltételeket. Egy önálló, saját párt létrehozására nem volt idő, ezért szereztek meg maguknak egy már bejegyzett pártot, a Tisztelet és Szabadság Pártját. Ez lett a Tisza.
![]()
Az is érdekes volt számomra, ahogyan a film megmutatja Magyar Péter jellemrajzát, még ha csak nagyvonalakban is bemutatva természetét. Ami lejött nekem, hogy nagyon szereti a gyermekeit (ők a legfontosabbak számára), és hogy rettenetesen kitartó ember, aki önmagát is nehéz természetűnek tartja. Egy nap, 2024. február 10-én egyszer csak betelt nála a pohár és elhatározta, hogy szembefordul a NER álságos rendszerével. Tett egy Facebook-bejegyzést, és azzal elindult egy úton, melyen most már a céljához közeledik. Ha nyer (holnap), miniszterelnök lesz belőle, ha meg nem, akkor szintén fennmarad a neve a történelem részeként, hiszen ő volt az első, aki képes volt milliókat szembeállítani a populista Orbán-rendszerrel.
De ha marad ez a rendszer (és erre van esély sajnos), akkor bebetonozza még jobban magát és lehet, hogy soha senki nem lesz, aki megdöntse, és Orbán majd távozásával az élők sorából szakítja meg saját rezsimjét. Mindenesetre akár így lesz, akár amúgy, Magyar Péter igenis történelmet írt azzal, hogy a semmiből teremtett egy legalább 2 milliós mozgalmat. A film méltó módon mutatja be ezt a folyamatot, társainak megszólalásaival (mint Radnai Márk és Bódis Kriszta). Néhol kifejezetten felemelő érzés volt látni az egyes tömegjeleneteket, tüntetéseket és a szabadságot követelő embereket.
72 TAVASZI SZÉL – az ébredés (2026)
A Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült dokumentumfilm belső nézőpontból mutatja be egy alakuló politikai és társadalmi mozgalom születését, amelynek meghatározó... több»