![]()
Nem értettem, hogy mit láttam, ezért utánaolvastam. Hát halljátok, az eszem megáll, ennél belterjesebb céltalan önköldöknézés ritkán kerül filmvászonra. Ez itt Fernando Colomo és fia, Pablo Colomo apa-fia projektje, aminek nem igazán van nézői szempontból értelme, viszont mivel Colomo Spanyolországban van akkora név, hogy ebben a formában is legyenek olyanok, akik kíváncsiak a munkáira, ezért ott egy szűk közönség számára akár működhet is a koncepció, külföldön azonban kötve hiszem.
Hirdetés
Műfaját tekintve ez egy rendezői jutalomjáték, melynek nincs semmi szerkezete, inkább olyan mintha elindították volna a kamerát és csinálták volna tovább a hétköznapi dolgaikat. Nem csak az apa és fia alakít apát és fiát a filmben, hanem nagyjából mindenki, aki feltűnik benne: a rendező családi haverja és ismerőse. A kulturális kontextus és a bennfentes poénok ismerete nélkül nekünk, kívülállóknak ez csupán egy széteső, öncélú és csapongó családi videó marad. Colomo 80 felé közeledve nyilván úgy döntött, hogy nem akar többé forgatókönyveket meg stúdióelvárásokat követni, csinált inkább egy házi rögtönzést a saját fiával meg barátaival, a producerek és a spanyol filmalap pedig a korábbi jelentősebb érdemeire tekintettel megfinanszírozták neki ezt a hóbortot.
![]()
A főszereplő idősödő, Madridban élő absztrakt festő, aki épp mély válságban van (végrehajtók fenyegetik, a házassága rég tönkrement, ráadásul elkezd remegni a keze, ami egy festőnél kész rémálom). A garázsműtermében él, és próbál talpon maradni. Ebbe a helyzetbe toppan be a fia egyenesen Indiából, felkavarva ezt az amúgy is nehéz helyzetet. Hogy apa és fia kikecmeregjen a pénzügyi csődből, elhatározzák, hogy közösen beneveznek egy magas pénzdíjas művészeti pályázatra, amelynek a feladata Hieronymus Bosch 500 éves képének, A gyönyörök kertjének újragondolása.
Hát innen indulunk, hogy aztán ne érkezzünk meg igazából sehová. Akárhogy is, ez egy teljesen személyes, önironikus apa-fia történet, amit leginkább saját maguknak csináltak, mi itt nem voltunk fontosak, örüljünk, hogy egyáltalán megnézhettük.
70 A kert gyönyörei (2025)
Fermín, az elismert, idősödő absztrakt festő egyre mélyebb válságba kerül: pénzügyi gondokkal küzd, házassága széthullott, és egy rejtett kézremegés miatt attól fél, hogy... több»
Szereplők: María Hervás, Carmen Machi, Brays Efe, Antonio Resines, Cumelen Sanz