2022.02.20 08:55 Artemisia Olvasottság: 242x
7

Kincsvadászok

A Sony tulajsonában lévő Naughty Dog nagysikerű videójáték-szériájának 2008 óta a levegőben lógó filmadaptációja idén végre befutott a mozikba. Megannyi potenciális rendező és főszereplő közül végül Ruben Fleischer állt a projekt élére, Nathan Drake szerepét pedig Tom Holland öltötte magára.

Fleischer jó érzékkel nyúlt az alapanyaghoz, és egy többé-kevésbé kerek történetet kanyarított belőle, ami hozzáertően építette bele a játék fő jellegzetességeit, az izgalmas kalandokat és az őrületes akciót.

Kincsvadászok

Előzményfilmként funkcionál, hiszen a szemtelenül fiatal Nathan Drake első kalandját láthatjuk. A merész feltevés pedig nem is sülhetett volna el jobban, hiszen amellett, hogy Nathan karaktere nagyszerű alapozást kapott Tom Holland-nek köszönhetően, ráadásul remek adaléka a filmnek Nathan és későbbi mentora, Sully barátságának dinamikája, ami egyfajta buddy movie jelleget is kölcsönöz.

A cselekmény tempója a kezdeti hezitálás után meglehetősen pörgős, akciódús, emellett az a kalandfilmek szinte összes jellegzetes elemét felvonultatja, a kincskereséstől a rejtvényeken át a csapdákig. A film csúcspontjai mégis azok a jelentetek, amikkel közvetlenül megidézi magát a játékot, nevezetesen az őrületes repülőgépes és kalózhajós akciószekvenciák amik annak ellenére, hogy nélkülözik mond a fizika, mind a logika törvényeit, elképesztő kreativitással lettek megvalósítva.

Nathan Drake a Sully-t alakító Mark Walhberg és Nathan Fillion is esélyes volt, azonban Tom Holland castingolása telitalált volt. Nagyon jól áll neki a pimasz, fiatal karakter, abszolút hihető, hogy belőle később a 21.század legnagyobb kalandora lesz.

Mark Walhberg alakítása némileg hátterbé szorul Holland mellett, de így is korrekt, kedvelhető alakítást nyújt.

Antonio Banderas rövid szerepében is jól teljesít, azonban Braddock, Tati Gabrielle megformálásában sokkal karakteresebb főgonosz. A játékokból jól ismert Chloe Frazer némileg háttérbe szorul és a szerelmi szál sem hangsúlyos közte és Nathan között, ami jelen esetben nem is baj.

Az Uncharted filmadaptációja tehát egy korrekt akció-kalandfilm, jó történettel, pörgős cselekménnyel, összeszedett forgatókönyvvel és kiváló színészgárdával. Ruben Fleischer tehát bizonyította, hogy igenis lehet jó videójáték adaptációkat készíteni.


75 Uncharted  (2022)

akció | kaland

Mindenki ismeri és találkozott már Nathan Drake-kel, hiszen ő az, aki már keresett kincset Amazónia esőerdeiben, volt már partravetett a karibi szigeteken, és persze... több»

7