2019.02.11 09:23 Márton Olvasottság: 612x
3

Követendő példa lett mára a Démonok között

Kimondottan jó filmnek tartom a 2013-ban napvilágot látott Démonok között című filmet, amire úgy is gondolhatnak a mai horrorfilmek gyártásánál, mint egyfajta követendő példaként! Hisz azon kívül hogy a film rendezője James Wan elég nagy odafigyeléssel követte a régi vágású kísértetfilmekre jellemző tulajdonságokat, mégis képes volt egyfajta új színezetet adni eme zsánernek és ezt elsősorban a film hangulatában kell keresni! Az hogy az atmoszféra teremtése kellőképp jól működött, nem nagy meglepetés, hisz a rendező a korábbi filmjeivel (Fűrész vagy az Insidious) ezt már bizonyította hogy igencsak ért ehhez, viszont azt a fajta hangulatot amit áraszt magából a Démonok között, eddig nem nagyon volt jellemző a kísértetfilmes horrorokra! Mivelhogy a film hangulata igencsak erős, akár súlyosnak is nevezhető mégsem válik nyomasztóvá és ezt elsősorban két dolognak köszönheti, az egyik maga a történetvezetése! Szokatlanul pörgős és cselekményekben bővelkedő, szerintem az is kimondottan jót tett a filmnek, hogy részben megtörtént esetet dolgoz fel a film alapjai, ez is ad az egésznek egyfajta plusz érdeklődést a nézőnek, hogy még jobban felkeltse a figyelmét a film történéseihez! A másik dolog ami miatt egy pillanatra sem válik nyomasztóvá maga a film, az a karakterek illetve azon szereplői! Hisz maga a karakterek kimondottan érdekesek és teljes mértékben szerethetőek is és nem mellékesen hihetőek is! Sok hasonszőrű film itt szokott nagyot hibázni, hogy bizonyos értelemben "túltolják" a főszereplőiket, de itt ezt egy percre sem lehet érezni. Sőt kimondottan tetszett az is, hogy hiába a Warren házaspár a film központi szereplői, mégis kulcsfontosságú szereplők a démonok által zaklatott másik család is a történetben és hogy a nézői figyelemből, egyformán részesednek a film alatt! Ritkaság ez és jár is ezért a taps a részemről ezért!

Továbbá kimondottan jól sikerült a film szereplőválogatása! A Waren házaspárt alakító két színész, Vera Farmiga és Patrick Wilson elképesztően erős karakterei a történetnek, mégis sikerül a filmnek elhitetnie a nézőjével, hogy hiába a hatalmas tudás ami mögöttük áll, ugyanannyira kiszolgáltatottak lehetnek a természetfeletti támadásokra mint bárki más. Tehát nem ruházzák fel a film készítői őket olyan tulajdonsággal, ami miatt az az érzése támadna a nézőnek "hogy úgysem lehet nekik bántódásuk a film alatt, hisz ők a főszereplők", nem! Végig érzékelhető az hogy igenis csak emberek ők is, ezáltal mindvégig sikerül fenn tartaniuk a szimpátiát a film nézőiben! Szerencsére viszont a további karakterek sem váltak a film alatt egy pillanatra sem amolyan "töltelék karakterekké", itt mindenkinek megvan a fontos szerepe és helye a történetben!

Követendő példa lett mára a Démonok között

De mivel hát azért ez egy horrorfilm volt, nézzük meg hogy mennyire volt félelmetes és jól kidolgozottak a kimondottan ijesztésre szánt jelenetek! Azt kell hogy írjam, itt is egyfajta referencia munkaként lehet tekinteni a filmre! A legtöbb ijesztés szerencsére nem az úgynevezett jump scarekre épít (persze található ilyen is szép számmal a film alatt) de elsősorban inkább a hangulatra építik fel a félelemkeltést és az ijesztéseket! Ehhez pedig párosul a kimondottan profi kivitelezés, amit szintén nem CGI technológia tömkelegével oldottak meg, hanem sokkal inkább szokatlan kamerabeállításokkal! Ezzel is fokozva a film nézőjében azt az érzést, mintha ő is jelen lenne a történetben!

Mindent egybevéve tényleg egy kiemelkedő film volt a Démonok közt, én pedig mint nagy rajongója a horror műfajnak, csak örvendezni tudok azon a tényen, hogy a film egyfajta alapköve lett egy horror-univerzum megteremtésének!

horror | misztikus | thriller

Ed és Lorraine Warren feljegyzéseiből ismert annak a családnak a története, akik egy világtól elzárt, tanyasi házban éltek, és egyre félelmetesebb paranormális eseményeknek... több»

3