2015.12.21 13:50 TribeBubu Nézhetetlen Olvasottság: <100x
5

Filmtörténeti mérföldkövet majmoló, ötlettelen alkotás

Nem voltak magas elvárásaim ezzel a filmmel. Többnyire az ennyire agyonhype-olt produkciók kidolgozott látványt nyújtanak, viszont teljesen ötlettelen és elcsépelt sztorit. Tehát valami olyanra számítottam, mint pl. a Transformers filmek, Avatar, stb. Azonban még rosszabb a helyzet Az ébredő Erő esetében. Nem egyszerűen klisés volt a cselekmény, de kínosan emlékeztetett a negyedik epizódéra, azaz az Új reményére.


Filmtörténeti mérföldkövet majmoló, ötlettelen alkotás

Először is a karakterek (Az ébredő Erő = Új remény):

Rey = Luke, Finn = Han, Han = Obi-Wan, Kylo Ren = Darth Vader, Luke = Yoda (oké, Yodát az Új reményben csupán emlegetik, de ugyanúgy a nehezen elérhető visszavonultan élő koros és bölcs mestert testesíti meg), Snoke = az Uralkodó, BB-8 = R2-D2

Ha valami nem egyértelmű, a következő fejtegetésből kiderül…


Cselekmény:

A főhős egy ifjú, rossz körülmények között élő figura (Rey és Luke), aki eddig egy kietlen bolygón élt (Jakku és Tatuin). Találkozik valakivel, akivel közös kalandjaik alatt szoros barátságot kötnek (Finn és Han). Találkozik egy nála idősebb, bölcsebb és tapasztaltabb emberrel (Han és Obi-Wan), aki bevezeti egy olyan, a főhős számára új világba, amelyet korábban az csak hírből ismert (az Első Rend kontra az Ellenállás és a Birodalom kontra a Lázadó Szövetség). Az ifjú hős vonakodik elhagyni az otthonául szolgáló bolygót, mert múltja odaköti, ám közben megváltozik a helyzete, és meggondolja magát (Rey a titokzatos férfit várja, aki gyermekkorában vitte a Jakkura, de kiderül, hogy Luke volt az, akit fel kell kutatnia és Luke családja miatt akar maradni a Tatuinon, akiket közben lemészárolnak a birodalmiak). Küldetésük egy droid (BB-8 és R2-D2) eljuttatása a felkelőkhöz, mivel a droid értékes információkat hordoz magában (Luke hollétének térképe és a Halálcsillag tervrajza). Mindeközben a hatalmon lévő gonosz csapat végig a nyomukban van, de segítségük nem nagyon akad, mert az ő oldalukon senki sem tud küldetésükről. (Bár ez a régi trilógiában csak egy későbbi részből derült ki) a gonosz vezér őrlődik a gonoszság és a jóság között (Kylo Ren és Darth Vader). Ennek a gonosznak az árulása miatt dőlt össze a korábbi rendje a jóknak s miatta halt meg majdnem az összes jedi (az új- és a régi Jedi Rend, Ben Solo, későbbi nevén Kylo Ren és Anakin Skywalker, későbbi nevén Darth Vader árulása). Az ifjú hős szeme láttára gyilkolja meg újdonsült vezetőjét a gonosz vezér (Han Solo megölése és Obi-Wan Kenobi megölése). A gonosz csapatnak van egy eddig nem látott méretekkel és erővel bíró szuperfegyvere, melynek hatékonyságát látványosan be is mutatják (a Starkiller és a Halálcsillag). A jó oldalon állók csapata rálel a lázadókra, ahol tanácskozás után megtámadják a gonoszok szuperfegyverét, amit sikeresen hatástalanná is tesznek, éppen mielőtt az új támadást indítana ellenük. Végül a főhős elindul felkutatni a remeteként élő és utolsó élő jedit.

!!!SPOILER KEZDETE!!! Voltak már itt is finom utalások, ám a későbbi részekben kiderül, csakúgy, mint a régi trilógiában, hogy a gonosz vezér és a főhős között rokoni kapcsolat van. Rey ugyanis szintén Han és Leia gyermeke (vagy talán Luke-é, bár ez nagyon kézenfekvő, de ezt a filmet elnézve lehet, hogy a legkézenfekvőbb és legbénább megoldást választják), ezért szimpatikus Csubakkának a lány, ezért kezeli olyan jól az Ezeréves Sólymot és ezért járja át ő is az Erő. Tehát Kylo Ren és Rey édestestvérek, esetleg unokatestvérek, akiknek később szembe kell nézniük egymással. A klasszikus trilógiában pedig ugyebár Darth Vader és Luke apa-fia kapcsolata volt a nagy misztikum, ez tette még epikusabbá a harcot, mivel a két ellentétes sereg élén egy-egy olyan személy állt, akik családi kapcsolatban állnak egymással. !!!SPOILER VÉGE!!!


Hogy miért rosszabb ez egy egyszerű látványfilmnél? Mivel nem egyszerűen klisés a történet, de egy olyan művet majmol, amely mérföldkő filmtörténelemben (sőt joggal nevezhetjük legendának), ráadásul elképesztően ostoba módon teszi ezt. Az már csak hab az idiotizmus tortáján, hogy ugyanazon történet folytatásának szánták ezt a borzalmat.

Korábban sokan panaszkodtak a klasszikus Star Wars filmek előzménytrilógiájának minősége miatt, ami nekem sem a legnagyobb kedvencem, de legalább logikus és ötletes a sztorija. Ez az új epizód viszont nagyobbat bukott nálam, mert egy jó forgatókönyv nélkül a Star Wars nem Star Wars.

Szerény véleményem szerint Lucas pályájának (eddigi) legrosszabb döntését hozta, amikor átruházta a franchise jogait a Disney-re.


Star Wars, nyugodj békében…

akció | kaland | sci-fi

Több mint három évtizeddel a második Halálcsillag megsemmisítése után a Galaktikus Birodalom nyomába lépő Első Rend tervet eszel ki a hatalom megszerzésére és az Új... több»

5