2022.07.03 14:44 BRANTON Olvasottság: 130x
0

Káromkodó kommandó

David Ayer megrendezte 2014-ben a Szabotázs című filmet. A film vegyes kritikai és nézői fogadtatásban részesült. Van ki utálta, van ki szerette. Egy biztos volt, hogy nem lett sikeres alkotás. Teszem hozzá, hogy teljesen jogosan. Pedig tele a film viszonylag jó és neves színészekkel. Azt viszont tudjuk, hogy sosem elég csak egy jó színészgárda, ahhoz egy jó sztorit is kell írni, hogy jó film születhessen.

Skip Woods erre képtelen, ezt láttuk rengetegszer. A Szabotázs előtt épp egy legendás széria szétbarmolásához járult hozzá, nem kis mértékben. A történet szerint John Wharton (Arnold Schwarzenegger), egy elit alakulat vezetője. John képtelen túltenni magát családja elvesztésén, de tisztesen próbál helytállni a csapata akciói miatt. Egy akció során, eltűnik 10 millió dollár. A csapatot pedig lopással vádolják. Mindenki próbálja kideríteni az igazságot, hajtóvadászat kezdődik. Ayer bizonyította azért párszor, hogy nem egy rosszkezű rendező. Ha kell dokumentarista stílusban forgat, ha kell pedig a leglátványosabb módon. Ebben a moziban kapunk mind a kettő technikából. Az akciójelenetek brutálisak, fröcsög az a vér rendesen. A karakterek szájából két másodpercenként repülnek a "f*ck" szavak.

Káromkodó kommandó

A tempóra sem lehet feltétlen panasz ,bár azért egy húsz percet masszívan le lehetett volna nyesni a játékidőből. Elegendő lett volna ez a szögegyszerű sztori 90 percben, azaz másfél órában is. Mi miatt keserű mégis rengeteg ember szájíze? Azért kedves olvasó, mert ez az alkotás rettentően erőltetett. Nincs benne egyetlen emberi pillanat sem, itt mindenki nagytökű férfinak van beállítva. Lizzy, a csapat egyetlen női tagja pedig olyan, mintha a South Park Eric Cartmenjét, egybegyúrták volna a Family Guy retardált Stewie Griffinjével. Ez a túlzott amerikaiság, szinte minden akciófilmben benne van. Itt viszont zavaró az a szövegvilág, amivel tálalják.

Helyenként baromira oda nem illő dumákat kapunk, amelyek egyszerűen nevetségessé és abszurddá teszik a mozit. Ilyen idióta karaktereket is ritkán kapunk, ez alól az Arnold Schwarzenegger által alakított, John sem kivétel. Kár, mert amúgy, mint említettem az akciók helyén vannak, a rendezés is. Skip Woods hozta a formáját, tehát egy nagy rakás fekália. A filmet összességében annyira nem húznám le, mert érződik, hogy egy tisztességes iparosmunka az, amit Ayer végzett. Úgyhogy adok is rá 3 csillagot.

49 Szabotázs  (2014)

akció | dráma | krimi | thriller

A főhősök a filmben tagjai egy speciális kommandós osztagnak a kábítószer ellenes csoportnál, akik már belefáradtak tengeni életüket az egyszerű rendőri fizetésből, úgy... több»

0