Játssz egy Samsung Galaxy A41 okostelefonért! Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
5
Vélemények
12
Képek
2
Videók

Érdekességek: A 17-es fogolytábor (1953)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 10 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

Az Oscar-díj átvétele után nem sokkal William Holden beszélt a legjobb férfi főszereplő kategória másik jelöltjével, Burt Lancasterrel, akinek elmondta, hogy szerinte neki kellett volna elnyernie a díjat.

(JcWh)
 

Az Oscar-díjátadó utáni fogadáson William Holden első pohárköszöntőjét Billy Wildernek ajánlotta.

(JcWh)
 

A film bemutatóján 14 egykori amerikai hadifogoly is részt vett.

(JcWh)
 

A film bemutatása után a Life magazin Sefton karakterét Hollywood egyik legemlékezetesebb karakterének nevezte.

(JcWh)
 

Billy Wilder a forgatás lezárulta után 16 hónapot várt, 1953 júliusáig, míg megjelentette a filmet.

(JcWh)
 

A film forgatása alatt William Holden kimenőt kért, hogy részt vegyen a későbbi elnök, Ronald Reagan és Nancy Davis esküvőjén mint Reagan tanúja.

(JcWh)
 

Billy Wilder akkori elmondása szerint az Alkony sugárút mellett ez volt a másik kedvenc saját rendezésű filmje.

(JcWh)
 

Billy Wilder meghívására Marlene Dietrich és Gloria Swanson is a film forgatásán járt, ahol az egész színészgárdával együtt lefotózták őket.

(JcWh)
 

Billy Wilder lánya, Vicky Wilder 15 éves volt, amikor a film forgatásán járt, és találkozott William Holdennel. Vicky későbbi elmondása szerint amikor Holden rámosolygott, azonnal kamaszkori szerelemre gyulladt iránta.

(JcWh)
 

Billy Wilder a forgatás végégig senkinek nem árulta el, hogy ki a náci besúgó a barakkban.

(JcWh)
 

Azon kívül, hogy William Holden külsejét megváltoztatták a megszokotthoz képest, a szerep kedvéért Holden kissé görnyedtebben tartotta magát, és rendszertelenebbül mozgott.

(JcWh)
 

Az igazi 17-es fogolytábor az ausztriai Krems közelében volt.

(JcWh)
 

A jeleneteket a kaliforniai Calabasas ranchon vették fel.

(JcWh)
 

Billy Wilder a színdarabhoz képest csak minimális módosításokat hajtott végre a filmben: néhány kültéri jelentet írt a történetbe, illetve egy új karaktert (Oberst Von Scherbach) is kitalált.

(JcWh)
 

William Holden és Billy Wilder nevét sok helyen együtt emlegetik, mint híres színész-rendező párost, azonban érdemes tudni, hogy habár Holden első két Oscar-jelölése (és egyetlen Oscar-díja) Wilder rendezte filmekkel jött össze, Wilder eredetileg mindkét filmben más színészt kért fel elsőre a később Holden által játszott szerepekre.

(JcWh)
 

William Holden tudta, hogy Billy Wilder Sefton szerepét előtte felajánlotta Charlton Hestonnak és Kirk Douglasnek, így amikor a rendező személyesen kérte fel Holdent a szerepre, a színész első kérdése az volt, hogy: "Második választás vagyok megint, mi?", utalva az Alkony sugárútra, ahol Montgomery Clift visszalépése után ajánlotta fel neki Joe Gillis szerepét.

(JcWh)
 

1982-ben készült hozzá az első szinkron a Pannónia Filmstúdióban. (iszdb.hu)

(Teemeah)
 

Az erősen alulfizetett William Holden a film sikere és az Oscar-díj elnyerése után függetlenítette magát a Columbia és a Paramount filmstúdióktól, és elkövetkező filmjeiben korábbi fizetésének többszörösét kezdte megkeresni.

(JcWh)
 

A film óriási sikert aratott a mozikban, az USA-ban 10 millió dolláros bevételt ért el a mozikasszáknál.

(JcWh)
 

A film egyik forgatása napján William Holden egy fiatal színésznőt "szórakoztatott" az öltözőjében, majd kimenve a forgatás helyére meglátta, hogy felesége falfehér arccal közeledik felé. Kiderült, hogy a nő közös kocsijuk összetöréséről akart beszélni Holdennel, aki megkönnyebbülve és mosolyogva fogadta a hírt.

(JcWh)
 

William Holden eleinte szkeptikus volt filmbéli szerepével kapcsolatban (látva a színdarabbeli karakterét), de miután látta a Billy Wilder által írt forgatókönyvet, zseniálisnak tartotta Sefton szerepét, sőt egyenesen karrierje legjobb szerepének tartotta.

(JcWh)
 

Mielőtt William Holden elfogadta volna Sefton szerepét, Billy Wilder elküldte őt, hogy nézze meg a Broadway színdarabot. és győződjön meg maga a szerep jelentőségéről. Holden az első felvonás után elhagyta a színházat, mert nem találta szimpatikusnak Sefton karakterét. Wilder később mégis meggyőzte a szerep elfogadásáról.

(JcWh)
 

Billy Wilder, hogy együttérzését mutassa ki a sárban dolgozó színészei felé, felvette legjobb cipőjét, és ő maga is a sárban járt egész nap.

(JcWh)
 

A színdarabban Seftont John Ericson játszotta, de a filmes verzióhoz nem volt elég nagy név, ezért castingolták újra a szerepet.

(JcWh)
 

Habár a Broadway színdarab óriási siker volt, egyik stúdiót sem érdekelte egy csak férfi szereplőkkel operáló történet filmvászonra vitele, így Billy Wilder maga vette meg a színdarab jogait 50 ezer dollárért.

(JcWh)
 

A film Donald Bevan és Edmund Trzcinski azonos című színdarabján alapszik. A színdarab filmes forgatókönyvének írásába a színdarab szerzői is besegítettek Billy Wildernek.

(JcWh)
 

A filmet 1953. július elsején mutatták be a New York-i Astor Theater-ben.

(JcWh)
 

William Holden filmbéli karakterét az 1979-es Műgyűjtők és kalandorok előnyben című filmben egy cameo szerepben testesítette meg újra pár pillanat erejéig.

(JcWh)
 

William Holden a szerep kedvéért levágatta a haját és borostát növesztett, így kinézete meglehetősen szokatlannak tűnt korábbi "szépfiús" szerepeihez képest.

(JcWh)
 

A filmforgatásokon általában jókedvű William Holden A 17-es fogolytábor forgatásán visszahúzódó volt és panaszkodott a többi színész hangos mulatozása és viccelődései miatt.

(JcWh)
 

Egyik nap William Holden és a Cookie-t játszó Gil Stratton egy katonaládán várták a forgatás elkezdését, amikor Holden megkérdezte Wildert, milyen lencsét fog használni a jelenethez. Stratton a válasz után egyből megkérdezte Holdentől, hogy ez mit jelent, aki azt válaszolta: "Az nagyon közeli, csak a szemeddel színészkedj."

(JcWh)
 

Otto Preminger mint rendező nem szerette, ha színészei elfelejtik a szövegüket a forgatáson. Ebben a filmben mint színész megígérte Billy Wildernek, ha elfelejti a szövegét, egy doboz kaviárt ad neki. Wilder később egy interjúban elmondta, hogy kaviárok tucatjai halmozódtak fel nála.

(JcWh)
 

A 17-es fogolytábor Billy Wilder egyik legsikeresebb filmje lett, azonban a hatalmas bevételből csak kis részesedést kapott, mivel a Paramount stúdió egy korábban veszteséges filmjére (A nagy karnevál, 1951) hivatkozva jelentős összeget vont le a rendező díjazásából. Wilder nem sokkal később otthagyta a filmstúdiót.

(JcWh)
 

William Holden Oscar-díj köszönőbeszédje volt az egyik legrövidebb a díjátadó történetében. Csak annyit mondott, hogy "köszönöm". A gála közvetítése megcsúszott, ezért volt kénytelen Holden hosszabb beszéd nélkül átvenni a díjat.

(JcWh)
 

Sefton szerepét először Charlton Hestonnak, majd Kirk Douglasnek ajánlották fel, azonban mindketten visszautasították azt.

(JcWh)
 

William Holden szerint nem érdemelte meg az Oscar-díjat ezért az alakításáért. Szerinte csak kompenzálásként kapta meg azt, amiért korábban az Alkony sugárútban nyújtott alakításáért nem kapta meg a díjat.

(JcWh)
 

William Holdennek nem tetszett Sefton karaktere, túl önzőnek találta. Folyamatosan kérte Billy Wildert, hogy írja át a karakter jellemét szerethetőbbre, de Wilder ezt visszautasította.

(JcWh)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított, "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben (2009).

(dulkap)