Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
5
Vélemények
12
Képek
1
Videók

Érdekességek: A 17-es fogolytábor (1953)

Tudsz egy érdekességet a filmről? Ne habozz, oszd meg a közösséggel

A film összbevétele 10 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

1982-ben készült hozzá az első szinkron a Pannónia Filmstúdióban. (iszdb.hu)

(Teemeah)
 

Az erősen alulfizetett William Holden a film sikere és az Oscar-díj elnyerése után függetlenítette magát a Columbia és a Paramount filmstúdióktól és elkövetkező filmjeiben korábbi fizetésének többszörösét kezdte megkeresni.

(JcWh)
 

A film óriási sikert aratott a mozikban, az USA-ban 10 millió dolláros bevételt ért el a mozikasszáknál.

(JcWh)
 

A film egyik forgatása napján William Holden egy fiatal színésznőt "szórakoztatott" az öltözőjében, majd kimenve a forgatás helyére meglátta, hogy felesége falfehér arccal közeledik felé. Kiderült, hogy a nő közös kocsijuk összetöréséről akart beszélni Holden-nel, aki megkönnyebbülve és mosolyogva fogadta a hírt.

(JcWh)
 

William Holden eleinte szkeptikus volt filmbéli szerepével kapcsolatban (látva a színdarabbeli karakterét), de miután látta a Billy Wilder által írt forgatókönyvet, zseniálisnak tartotta Sefton szerepét, sőt egyenesen karrierje legjobb szerepének tartotta.

(JcWh)
 

Mielőtt William Holden elfogadta volna Sefton szerepét Billy Wilder elküldte őt, hogy nézze meg a Broadway-i színdarabot és győződjön meg maga a szerep jelentőségéről. Holden az első felvonás után elhagyta a színházat, mert nem találta szimpatikusnak Sefton karakterét. Wilder később mégis meggyőzte a szerep elfogadásáról.

(JcWh)
 

Billy Wilder hogy együttérzését mutassa ki a sárban dolgozó színészei felé, felvette legjobb cipőjét és ő maga is a sárban járt egész nap.

(JcWh)
 

A színdarabban Sefton-t John Ericson játszotta, de a filmes verzióhoz nem volt elég nagy név, ezért castingolták újra a szerepet.

(JcWh)
 

Habár a Broadway-i színdarab óriási siker volt, egyik stúdiót sem érdekelte egy csak férfi szereplőkkel operáló történet filmvászonra vitele, így Billy Wilder maga vette meg a színdarab jogait 50 ezer dollárért.

(JcWh)
 

A film Donald Bevan és Edmund Trzcinski azonos című színdarabján alapszik. A színdarab filmes forgatókönyvének írásába a színdarab szerzői is besegítettek Billy Wilder-nek.

(JcWh)
 

A filmet 1953. július elsején mutatták be a New York-i Astor Theater-ben.

(JcWh)
 

William Holden filmbéli karakterét az 1979-es Műgyűjtők és kalandorok előnyben című filmben egy cameo szerepben testesítette meg újra pár pillanat erejéig.

(JcWh)
 

William Holden a szerep kedvéért levágatta a haját és borostát növesztett, így kinézete meglehetősen szokatlannak tűnt korábbi "szépfiús" szerepeihez képest.

(JcWh)
 

A filmforgatásokon általában jókedvű William Holden A 17-es fogolytábor forgatásán visszahúzódó volt és panaszkodott a többi színész hangos mulatozása és viccelődései miatt.

(JcWh)
 

Egyik nap William Holden és a Cookie-t játszó Gil Stratton egy katonaládán várták a forgatás elkezdését, amikor Holden megkérdezte Wilder-t milyen lencsét fog használni a jelenethez. Stratton a válasz után egyből megkérdezte Holden-től, hogy ez mit jelent, aki azt válaszolta: "Az nagyon közeli, csak a szemeddel színészkedj."

(JcWh)
 

Otto Preminger, mint rendező nem szerette ha színészei elfelejtik szövegüket a forgatáson. Ebben a filmben, mint színész megígérte Billy Wilder-nek, ha elfelejti a szövegét egy doboz kaviárt ad neki. Wilder később egy interjúban elmondta, hogy kaviárok tucatjai halmozódtak fel nála.

(JcWh)
 

A 17-es fogolytábor Billy Wilder egyik legsikeresebb filmje lett, azonban a hatalmas bevételből csak kis részesedést kapott, mivel a Paramount stúdió egy korábban veszteséges filmjére (A nagy karnevál, 1951) hivatkozva jelentős összeget vont le a rendező díjazásából. Wilder nem sokkal később otthagyta a filmstúdiót.

(JcWh)
 

William Holden Oscar-díj köszönőbeszédje volt az egyik legrövidebb a díjátadó történetében. Csak annyit mondott, hogy "köszönöm". A gála közvetítése megcsúszott, ezért volt kénytelen Holden hosszabb beszéd nélkül átvenni a díjat.

(JcWh)
 

Sefton szerepét először Charlton Heston-nak, majd Kirk Douglas-nek ajánlották fel, azonban mindketten visszautasították azt.

(JcWh)
 

William Holden szerint nem érdemelte meg az Oscar-díjat ezért az alakításáért. Szerinte csak kompenzálásként kapta meg azt, amiért korábban az Alkony sugárútban nyújtott alakításáért nem kapta meg a díjat.

(JcWh)
 

William Holden-nek nem tetszett Sefton karaktere, túl önzőnek találta. Folyamatosan kérte Billy Wilder-t, hogy írja át a karakter jellemét szerethetőbbre, de Wilder ezt visszautasította.

(JcWh)
 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap)