Játssz egy Hyundai okostévéért! Login  
100%

A 17-es fogolytábor (1953)

Stalag 17
Filmadatlap
 
29
Szereplők
5
Vélemények
12
Képek
1
Videók
 
dailyfilmsan   2019. 07. 08.

legújabb vélemény

0

Más szemszögből megvilágítva teljesen másképp fest tábori élet, és itt nem a nyári táborok, vagy a koncentrációs táborokról van szó. A fogolytáborokról nem igazán készült film pedig az is elég szörnyű megrázkodtatásokat okozott az emberekben. A17-es ... több»

 
JcWh   2019. 02. 07.

0
Ambivalens mégis szuperül működő háborús dráma

Billy Wilder és William Holden kettőse mindig garancia egy jó filmre (Alkony sugárút, Sabrina, Fedora) és ez a 17-es fogolytábor esetében sincs másképp. Az osztrák származású Wilder húzott egy merészet és nem sokkal a II. világháború vége után rendez... teljes kritika»


 
szucszoli   2018. 02. 01.

0

Kicsit le vagyok döbbenve, hogy ma ehhez a színvonalhoz képest az amerikaiak mennyire nem tudnak jó ízléssel háborús filmet csinálni! Szinte kizárólag telibezummolt elszörnyülködő arcú színészekkel és hullahegyekkel próbálnak hamis, elcsépelt és izza... több»

 
TPetty   2016. 04. 27.

0

Kiváló film, nagyon jók a karakterek és Wilder igazi mestermunkát végzett a rendezői székben!

 
tomtom   2015. 07. 24.

0

Pontosan ott humoros és pontosan ott drámai ez a film, ahol azt a helyzet megkívánja. Nagyon ott van minden téren; szerintem a háborús filmek között az egyik alappillér.

Galéria (12)

Videók (1)

A film összbevétele 10 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

1982-ben készült hozzá az első szinkron a Pannónia Filmstúdióban. (iszdb.hu)

(Teemeah)
 

Az erősen alulfizetett William Holden a film sikere és az Oscar-díj elnyerése után függetlenítette magát a Columbia és a Paramount filmstúdióktól és elkövetkező filmjeiben korábbi fizetésének többszörösét kezdte megkeresni.

(JcWh)
 

A film óriási sikert aratott a mozikban, az USA-ban 10 millió dolláros bevételt ért el a mozikasszáknál.

(JcWh)
 

A film egyik forgatása napján William Holden egy fiatal színésznőt "szórakoztatott" az öltözőjében, majd kimenve a forgatás helyére meglátta, hogy felesége falfehér arccal közeledik felé. Kiderült, hogy a nő közös kocsijuk összetöréséről akart beszélni Holden-nel, aki megkönnyebbülve és mosolyogva fogadta a hírt.

(JcWh)
 

William Holden eleinte szkeptikus volt filmbéli szerepével kapcsolatban (látva a színdarabbeli karakterét), de miután látta a Billy Wilder által írt forgatókönyvet, zseniálisnak tartotta Sefton szerepét, sőt egyenesen karrierje legjobb szerepének tartotta.

(JcWh)
 

Mielőtt William Holden elfogadta volna Sefton szerepét Billy Wilder elküldte őt, hogy nézze meg a Broadway-i színdarabot és győződjön meg maga a szerep jelentőségéről. Holden az első felvonás után elhagyta a színházat, mert nem találta szimpatikusnak Sefton karakterét. Wilder később mégis meggyőzte a szerep elfogadásáról.

(JcWh)
 

Billy Wilder hogy együttérzését mutassa ki a sárban dolgozó színészei felé, felvette legjobb cipőjét és ő maga is a sárban járt egész nap.

(JcWh)
 

A színdarabban Sefton-t John Ericson játszotta, de a filmes verzióhoz nem volt elég nagy név, ezért castingolták újra a szerepet.

(JcWh)
 

Habár a Broadway-i színdarab óriási siker volt, egyik stúdiót sem érdekelte egy csak férfi szereplőkkel operáló történet filmvászonra vitele, így Billy Wilder maga vette meg a színdarab jogait 50 ezer dollárért.

(JcWh)
 

A film Donald Bevan és Edmund Trzcinski azonos című színdarabján alapszik. A színdarab filmes forgatókönyvének írásába a színdarab szerzői is besegítettek Billy Wilder-nek.

(JcWh)