Játssz egy Nintendo Switch Lite-ért · Nyerj mozijegyet akár minden héten! Több info itt » Login  
Filmadatlap
 
29
Szereplők
5
Vélemények
12
Képek
1
Videók
 
dailyfilmsan   2019. 07. 08.

legújabb vélemény

Más szemszögből megvilágítva teljesen másképp fest tábori élet, és itt nem a nyári táborok, vagy a koncentrációs táborokról van szó. A fogolytáborokról nem igazán készült film pedig az is elég szörnyű megrázkodtatásokat okozott az emberekben. A17-es ... több»

 
JcWh   2019. 02. 07.

Ambivalens mégis szuperül működő háborús dráma

Billy Wilder és William Holden kettőse mindig garancia egy jó filmre (Alkony sugárút, Sabrina, Fedora) és ez a 17-es fogolytábor esetében sincs másképp. Az osztrák származású Wilder húzott egy merészet és nem sokkal a II. világháború vége után rendez... teljes kritika»


 
szucszoli   2018. 02. 01.

Kicsit le vagyok döbbenve, hogy ma ehhez a színvonalhoz képest az amerikaiak mennyire nem tudnak jó ízléssel háborús filmet csinálni! Szinte kizárólag telibezummolt elszörnyülködő arcú színészekkel és hullahegyekkel próbálnak hamis, elcsépelt és izza... több»

 
TPetty   2016. 04. 27.

Kiváló film, nagyon jók a karakterek és Wilder igazi mestermunkát végzett a rendezői székben!

 
tomtom   2015. 07. 24.

Pontosan ott humoros és pontosan ott drámai ez a film, ahol azt a helyzet megkívánja. Nagyon ott van minden téren; szerintem a háborús filmek között az egyik alappillér.

Galéria (12)

Videók (1)

A film összbevétele 10 000 000 dollár volt (imdb.com).

 

1982-ben készült hozzá az első szinkron a Pannónia Filmstúdióban. (iszdb.hu)

(Teemeah)
 

Az erősen alulfizetett William Holden a film sikere és az Oscar-díj elnyerése után függetlenítette magát a Columbia és a Paramount filmstúdióktól és elkövetkező filmjeiben korábbi fizetésének többszörösét kezdte megkeresni.

(JcWh)
 

A film óriási sikert aratott a mozikban, az USA-ban 10 millió dolláros bevételt ért el a mozikasszáknál.

(JcWh)
 

A film egyik forgatása napján William Holden egy fiatal színésznőt "szórakoztatott" az öltözőjében, majd kimenve a forgatás helyére meglátta, hogy felesége falfehér arccal közeledik felé. Kiderült, hogy a nő közös kocsijuk összetöréséről akart beszélni Holden-nel, aki megkönnyebbülve és mosolyogva fogadta a hírt.

(JcWh)
 

William Holden eleinte szkeptikus volt filmbéli szerepével kapcsolatban (látva a színdarabbeli karakterét), de miután látta a Billy Wilder által írt forgatókönyvet, zseniálisnak tartotta Sefton szerepét, sőt egyenesen karrierje legjobb szerepének tartotta.

(JcWh)
 

Mielőtt William Holden elfogadta volna Sefton szerepét Billy Wilder elküldte őt, hogy nézze meg a Broadway-i színdarabot és győződjön meg maga a szerep jelentőségéről. Holden az első felvonás után elhagyta a színházat, mert nem találta szimpatikusnak Sefton karakterét. Wilder később mégis meggyőzte a szerep elfogadásáról.

(JcWh)
 

Billy Wilder hogy együttérzését mutassa ki a sárban dolgozó színészei felé, felvette legjobb cipőjét és ő maga is a sárban járt egész nap.

(JcWh)
 

A színdarabban Sefton-t John Ericson játszotta, de a filmes verzióhoz nem volt elég nagy név, ezért castingolták újra a szerepet.

(JcWh)
 

Habár a Broadway-i színdarab óriási siker volt, egyik stúdiót sem érdekelte egy csak férfi szereplőkkel operáló történet filmvászonra vitele, így Billy Wilder maga vette meg a színdarab jogait 50 ezer dollárért.

(JcWh)
 

A film Donald Bevan és Edmund Trzcinski azonos című színdarabján alapszik. A színdarab filmes forgatókönyvének írásába a színdarab szerzői is besegítettek Billy Wilder-nek.

(JcWh)