Játssz egy Nintendo Switch-ért ·  Fórum Login  
Filmadatlap
 
27
Szereplők
1
Vélemények
1
Képek
Videók

 
Berto49   2018. 05. 10.

legújabb vélemény

Nem különösebben kedvelem a történelmi (kosztümös) filmeket, ezt egy olvasmányélményem alapján néztem meg. Valamilyen képet akartam kapni a reneszánsz pápák idejéből, sikerült is. Elképesztő és szinte hihetetlen, hogy milyen mély erkölcsi fertő uralkodott abban a korban. Nemrég mélységesen fel voltam háborodva a római korai császárság züllöttségén, romlottságán. Az azóta elmúlt évszázadok alatt csak – amennyiben ez lehetséges - romlott a helyzet. Nepotizmus, szimónia, gyilkosságok sorozata, a IV. század óta kötelezővé tett cölibátus negligálása volt a trend, és mindezt leginkább a Pontifex Maximus életvitelszerűen gyakorolta. Nem a spanyol születésű VI. Sándor (Rodrigo Borgia, 1431-1503) volt az első és utolsó pápa, aki mindezeket felsőfokon űzte, de őróla állítják, hogy személyében egyértelműen a pápaság legsötétebb alakja. Fia, Cesare Borgia aljasságban még rajta is túltett, haláláig, 31 éves korában ölték meg a navarrai Viena ostroma közben, annyi gaztettet követett el, hogy emberi léptékkel alig elképzelhető. Annyi haszna volt a filmnek, hogy hozzáfogtam Hermann Zsuzsanna: Cesare Borgia című könyvének elolvasásához. Talán átfogóbb ismereteket tartalmaz, bár vannak kétségeim.

 

A Borgia-család története számos alkalommal foglalkoztatta a regényírókat és a filmkészítőket. Két példa: Maria Bellonci – Lucrezia Borgia, első olasz nyelvű kiadása 1939-ben jelent meg, legújabb kiadása magyarul, 2011, Európa Kiadó. Három évados kanadai–magyar–ír évadonként tíz részes televíziós sorozat (Borgiák), Neil Jordan rendezésében, melynek nagy részét Etyeken forgatták. A negyedik, befejező évad nem került rögzítésre, egy e-könyvvel kárpótolták a nézőket.

(Berto49)
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.