Az ötödik támadás

Az ötödik támadás

Sutjeska

Cikkek
Az ötödik támadás (1973) a MAFAB nézői visszajelzései szerint ütős és elképesztően hangulatos háborús film, amely a Tito vezette partizánok 1943-as balkáni küzdelmét dolgozza fel. Stipe Delic rendezése a háborús eposz, a történelmi eposz és a tragédia elemeit vegyíti, a főbb szerepekben Orson Welles, Richard Burton, Hardy Krüger és Milena Dravić látható. A történetben a német csapatok a Dinári-hegység megtisztítására indított, tíz hadosztályt felvonultató ellencsapással próbálják megtörni az ellenállást. A nézői vélemények az erőteljes hangulatot és az újranézési értéket méltatják, ugyanakkor megoszlanak abban, hogy a film mennyire tudja átadni az egyén vívódását: van, aki ütős háborús eposzt lát benne, más inkább egyszerű akciófilmként értékeli. A filmet a MAFAB.hu-n 4 értékelés alapján kedvező fogadtatás övezi, tetszésindexe jelenleg 75%.

Hirdetés

Európa a második világháború idején. 1943-ban a német csapatok szinte folyamatosan hátrálnak. Hitler egy mindent elsöprő ellencsapásra készül a balkáni fronton. Parancsot ad, hogy tíz hadosztály bármi áron tisztítsa meg a Dinári-hegységet a Tito vezetésével ellenálló partizánoktól. Kíméletlen, elkeseredett küzdelem veszi kezdetét.

2017.11.08 necum

Alighanem az egyik legütősebb háborús tematikájú film, amit az utóbbi időben láttam. Az biztos, hogy ezt még egy csomószor meg fogom nézni, elképesztően hangulatos.

2015.07.26 marklar

Szerintem egy kissé túlértékelt háborús film, bár a keleti blokkban valahogy mindig is nagyon az egyén vívódására helyezték a hangsúlyt, ez a film valahogy nem tudta ezt átadni. Én ezt kerestem volna benne, és viszont csak tényleg egy szimpla akciózós háborús film lett az eredmény.