Szerezd meg a Mafab medálokat, és mozizz ingyen egész évben! » Login  
Sáfár Anikó

Sáfár Anikó

Színész

Szül.: 1948. szeptember 3., Budapest, Magyarország

Adatlap
31
Filmográfia
Díjak
2
Érdekességek
Képek

Érdekességek

Linda (1984)

A főszereplők (Görbe Nóra, Szerednyey Béla, Bodrogi Gyula, Pécsi Ildikó) mellett kisebb-nagyobb szerepekben megfordult egy sereg hazai színész, vagy ismert ember, például a sorozat egyes epizódjainak főszereplői:

Nyertes Zsuzsa, Szegedi Erika, Kozák András, Andorai Péter, Balkay Géza, Csákányi László, Benkóczy Zoltán, Andai Györgyi, Leisen Antal, Mányai Zsuzsa, Tímár Éva, Katona János, Miklósy György, Incze József, Gáspár Tibor, Voith Ágnes, Salinger Gábor és a Szatír szerepében: Szacsvay László

Sáfár Anikó, Csiszár Imre, Gáti Oszkár, Miklósy György, Ambrus András, Rák Kati, Bencze Ferenc, Kádár Flóra

Psota Irén, Gelley Kornél, Sarlai Imre, Schubert Éva, Takács Margit, Pogány Margit, Temessy Hédi, Csiszár Imre, Szakácsi Sándor, Harkányi Endre, Körtvélyessy Zsolt

Kaszás Géza, Rékasi Károly, Kránitz Lajos, Bajor Imre, Nagy Zoltán, Verebes Károly, Kun Vilmos, Hegyi Barbara, Détár Enikő

Eck Imre (hangja: Szoboszlai Sándor), Hajzer Gábor (hangja: Mácsai Pál), Lovas Pál, Dobránszky Zoltán, Krámer György (hangja: Józsa Imre), Yvette Ruczek (hangja: Orosz Helga), Solymos Pál (hangja: Balázsi Gyula), Paronai Magdolna (hangja: Herczeg Csilla), Szekeres Lajos (hangja: Rátóti Zoltán), Uhrik Teodóra (hangja: Bodnár Erika), Németh Erika (hangja: Horváth Éva), Tóth Sándor és a Pécsi balett

Both Béla, Blaskó Péter, Ujréti László, Velenczey István, Bencze Ferenc, Szerencsi Hugó, Laklóth Aladár

Bod Teréz, Tábori Nóra, Békés Itala, Ilosvay Katalin (hangja: Lelkes Ágnes), Horváth Jenő, Sárosi Gábor, Romhányi Rudolf

Lőte Attila, Végvári Tamás, Dózsa László, Dunai Tamás, Epres Attila, Gát György, Szatmári István, Temessy Hédi, Verebes István

Kertész Péter, Hámori Ildikó, Konter László, Hetényi Pál, Bitskey Tibor, Kivés György

2.7. epizód: Kozák András, Bagó Bertalan, Szabó Ottó, Hollósi Frigyes, Horváth Pál és az Első Emelet együttes

Tordy Géza, Kaszás Géza, Sáfár Anikó, Hollósi Frigyes, Lamanda László, Ferenczy Csongor

Körtvélyessy Zsolt, Rudolf Péter, Sörös Sándor, Incze József, Détár Enikő, Fülöp Zsigmond, Gosztonyi János, Czibulás Péter, Epres Attila, Maszlay István és kommentátorként Háda János

Lukács Sándor, Méhes László, Nyertes Zsuzsa, Tordai Teri, Juszt László, Moór Marianna, Fonyó István, Seress Zoltán

Andorai Péter, Jakab Csaba, Papadimitriu Athina, Kertész Péter, Tóth Enikő, Tolnai Miklós (hangja: Reviczky Gábor), Fillár István (hangja: Besztercei Pál)

Dózsa László, Harkányi Endre, Ádám Tamás, Szurdi Miklós, Szurdi Tamás, Dengyel Iván, Uri István, Dancsházi Hajnal

Bárdy György, Kun Vilmos, Rajhona Ádám (hangja: Vallai Péter), Bajor Imre, Piroch Gábor

Inke László, Baranyi László, Piroch Gábor, Bars József, Barbinek Péter, Zsolnay András

Linda (1984)

Néhány színész több különböző karaktert is alakított a sorozatban:
Kozák András, aki az első részben Linda osztálytársának apjaként tűnt fel, majd a Pop-pokol c. epizódban egy bandamenedzsert alakít.
Bod Teréz háromszor bukkant fel. Egyszer kirabolt áldozat (7. rész – Rebeka), egyszer az áldozat anyja (2. rész – A fotómodell), egyszer pedig a gyanúsított (3. rész – Oszkár tudja).
Miklósy György egykori tanárt (1. rész – A szatír), máskor kisállat-kereskedőt alakít (2. rész – A fotómodell).
Nyertes Zsuzsa A szatír című epizódban Linda és Emődi Tamás osztálytársnője, a Stoplis angyalok címűben pedig Krisztina, a Monimpex női focicsapat játékosa.
Kertész Péter a Software című részben egy fejlesztőmérnököt alakít, akit Tálas Jenőnek hívnak, az Erotic Show című epizódban viszont egy kerítőt játszik.
Papadimitriu Athina a Piros mint a kármin című epizódban egy professzornőt alakít, aki képekkel foglalkozik, az Erotic show című részben viszont egy sztriptíztáncosnőt játszik, aki az epizód főgonosza is.
Sáfár Anikó kétszer bukkant fel a sorozatban: a 2. részben (A fotómodell) egy prostituáltat játszott, a Víziszony című részben pedig egy özvegy könnyűbúvárt, az epizód főgonoszát alakította.
Kaszás Géza szintén kétszer bukkant fel a sorozatban: A tizennyolckarátos aranyhal című részben egy rosszfiút alakított, a Víziszony című részben pedig egy könnyűbúvárt.
Kun Vilmos többször is felbukkan a sorozatban: A fotómodell című részben a közlekedésrendészet vezetőjét, Linda felettesét alakította, az 1986-os évadban több ízben is Tokodi hadnagy megformálója volt. A Hazajáró lélek című részben (3. évad utolsó előtti része) Németh István őrnagyot, a gazdasági csoport vezetőjét játszotta.
Temessy Hédi háromszor bukkan fel a sorozatban: a 2. részben (Fotómodell) egy taxiutast, a 3. részben (Oszkár tudja) egy tolvajnőt, a 8. részben (Panoptikum) Jusztina nővért alakítja.
Csiszár Imre a 2. részben (Fotómodell) egy dealert alakít, aki az epizód főgonosza, a 3. részben (Oszkár tudja) egy amatőr tenor énekest.
Blaskó Péter a 6. részben (Piros, mint a Kármin) egy képtolvajt játszik, míg az új sorozatban ő játssza Kovách alezredest, aki Linda főnöke.
Hollósi Frigyes a Pop-pokol részben a rádiószerelő segédjét (Virág úr), míg a Víziszony részben búvárt játszik.
A pilot részekben Eősze Gábort még Deme Gábor játszotta, ám váratlan halála után a sorozat látványtervezője, Vayer Tamás vette át a szerepét.
Több színész is más hangján szólal meg. Az Erotic Show című epizódban például játszik az a Tolnai Miklós, aki Linda főnökének, Eőszének a hangját kölcsönzi. Tolnai ezért Reviczky Gábor hangján szólal meg. A Hazajáró lélek című epizódban Rajhona Ádám pedig Vallai Péter hangján szólal meg.
A 2. és 3. szezon epizódjaiban a film fővilágosítója, Romwalter Béla is szerepet kapott: ő játssza Ricsi nyomozót, Linda kollégáját. Romwalter a 3. szezontól nem a saját hangján szólal meg, hanem Beregi Péterén. Ricsi az első két szezonban szinte egyáltalán nem kapott semmilyen szerepet, addig abszolút mellékszereplő volt.
A 3. szezon epizódjaiban a film rendezőasszisztense Ifj. Elek Ottó is szerepet kapott: ő játssza Ottó nyomozót, aki szintén Linda kollégája. Ő sem a saját hangján, hanem Várkonyi Andrásén szólal meg.
Ronyecz Mária az 1989-es szériában már csak 2 epizódban játszott. (a Stoplis angyalok és a Tüzes babák című epizódokban) A színésznő ekkor már súlyos betegséggel küzdött, 1989. november 2-án hunyt el 45 éves korában.
Görbe Nórát eredetileg Katának hívták volna a filmben, ám a készítők egy olyan nevet akartak választani, ami minden nyelvben ugyanúgy hangzik. Így lett a főszereplő neve Linda.
A pilot részekben Eősze Gábor irodájának falán még egy Lenin-kép lóg.
Linda a pilot részben a Kaffka Margit Gimnáziumból ballag el, apjával, Bélával együtt pedig a Sallai Imre (ma Tátra) utca 5/a. számú házban laktak. Ebben a házban rendezték be a 2. rész kisállat kereskedését is.
A sorozat színészei közül Görbe Nórán kívül Harsányi Gábor is tud karatézni, akivel a legelső részben meg is mérkőzik egy edzésen, mielőtt karaktereik azután kollégák lesznek. Harsányi karaktere, Handel Gyula később azonban már nem karatézik, helyette inkább hegedül.
Linda szobájának falára Bruce Lee poszter van kiragasztva.
A 3. részben kb. a 14. percnél a szoba falán lévő fantomképek közül az egyik feltűnik Dobray György 1979-es Áldozat, illetve Szőnyi G. Sándor és Bujtor István 1982-es Csak semmi pánik című filmjében is. Ugyancsek ebben a részben Linda és Tamás Orson Welles Az óra körbejár című híres krimijének végét nézik.
Mivel Görbe Nóra gyerekkorában balettozott, éppen ezért az ő kérésére írtak egy epizódot, amelynek a balett a központi témája (Pavane egy infánsnő halálára).
A Pop-pokol c. epizódban a 80-as évek egyik legnépszerűbb popegyüttese, az Első Emelet is szerepelt, de itt a nevük „Gothic” volt.
A Rendőrségi székház forgatási helyszíne a budapesti Fő utcában 1984-ben átadott és 2005-ben átépített Industrialexport irodaház volt.
Az előző kettőhöz képest a harmadik szezon epizódjai kicsit gyorsítottak és tíz perccel rövidebbek lettek.
A Görbe Nóra, Vayer Tamás és Bánffy György által alakított Veszprémi Linda, Eősze őrnagy és Doki feltűnik Gát Györgynek a Zsarumeló című sorozatában is.
A harmadik évadban a Zsarumeló című sorozat zenéi hallhatók aláfestő zene gyanánt.
Az új sorozat 3. részében (Az Ász) a Pánczél nevű rendőr lakásán a régi Linda sorozat poszterei láthatók.