2015.10.15 08:07 Sodanth Olvasottság: <100x
1

I'll be back...

Bezony kevés olyan film van, ami stílusteremtő James Cameron két filmje az egyik legjobb példa rá. Adott egy ügyes kanadai rendező, aki soha életében nem járt filmművészeti iskolába, fizikát tanult az egyetemen, de gondolta ha már leköltözött Los Angelesbe belefog a filmezésbe is. Volt érzéke hozzá, elsőként a forgatókönyvírással foglalkozott, majd jött az art directori mukák, míg végül néhány low buget baromság után jött, 1984 és a Terminator film. Cameron és Gale Anne Hurd, egy jól átgondolt, apokaliptikus cyberpunk sztorit raktak össze, mely igencsak reflektál a kor hangulatára.

Igen, a 80-as években vagyunk, Reagan elnök elkezdte a csillagháborút a szovjetekkel szemben, a számítástechnika nagyon fejlődött, jött az Apple és a Microsoft, majd 10 év múlva az internet is. A film megmutatta az embereknek és a vezetőknek is, ha továbbra is így fejlődik a technika, a gépek túlnőhetnek rajtunk. Nem utolsó sorban, az atomháborútól is volt félni való akkoriban. A film koncepciója, tehát telitalálat, a casting fantasztikus volt.

I'll be back...

Ez a film volt az igazi ugródeszka Arnoldnak, az osztrák tölgynek, a Conanban megmutatta, hogy képes jobb filmekben is szerepelni, eredetileg mondjuk ő lett volna Kyle, de Cameron mondta neki, hogy inkább ő legyen a terminator, jól tette. Lance Henriksen lehetett volna eredetileg a halálosztó, de tőle mindenki frászt kapott annyira pszichopata fejet tud vágni. Hamilton jó volt, Biehn még jobb, nem az az agyonkigyúrt pali, szikár, kemény, olyan, amilyenre a jövőbeli körülmények formálhatják az embert. A filmen mégis alacsony költségvetésű volt, de annak minden centjét profin kihasználták, Cameron elsősorban jó üzletember, a film abszolút A listás film ma már. A gép terminator remekül nézett ki, az akciók realisták, a dialógusok nagyon jók, minden benne van, amitől a 80-as évek egyik legjobb mozija lett. Arnoldnak sokat nem kellett megszólalnia, de németes akcentusával kimondva, az hogy "I'll be back" tényleg olyan volt mintha egy gép mondaná. A folytatás pedig rá vert nagy körrel. Kötelező film.

akció | katasztrófafilm | sci-fi

A jövőben (2029) egy öntudatára ébredt számítógépes rendszer, a Skynet már szinte az egész emberiséget kiirtotta. Ám egy karizmatikus vezető egyesítette a túlélőket, és... több»

1