2017.02.02 20:45 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 135x
1

Fekete-fehér harc

A segítség egy nagyon jó regény, amelyből egy nagyon jó filmadaptáció készült. A '60-as évek Amerikájába kalauzol el a történet, amelyben a feketék és a fehérek harca rajzolódik ki. Ezt a témát már sok film körbejárta így vagy úgy, ám ez a nézőpont talán eddig még ismeretlen volt a közönség számára. Egészen elképesztő ugyanis, ahogyan a fekete szolgáló nők viszonyultak a saját sorsukhoz. A tehetős középosztály-beli fehér asszonyoknak azokban az időkben, Amerikában még nem nagyon volt más dolguk (és más ambíciójuk sem igazán) mint hogy gyereket szüljenek és nő gyűlésekre járjanak, ahol együtt szavaznak arról, hogy ki érdemes a barátságukra és ki nem. Amíg a mérhetetlen sznobizmus mögé igyekeztek elbújni, gyerekeik szépen lassan felnőttek azok mellett a néger szolgálók mellett, akikkel egyébként még közös wc-t sem voltak hajlandóak használni, nehogy bármilyen betegséget összeszedjenek tőlük. Elgondolkodtató, hogy wc csészében nem közösködtek, de a család trónörökösét azért nyugodtan pelenkázhatta, etethette és szerethette egy nincstelen fekete asszony.

A történet tehát adva van a sikerhez, amelyhez tökéletes szereplőválogatás párosul, ugyanis Bryce Dallas Howard nagyszerű fő gonosz, Emma Stone nagyon jól hozza a feltörekvő (de egyedüliként tiszta fejjel gondolkodó) különc lányt, Octavia Spencer és Viola Davis pedig a maguk természetességével alakítják a néger szolgálókat, akik kivívják maguknak a tiszteletet. És ott van természetesen Jessica Chastain, aki szerintem olyan alakítást nyújt a filmben, amelyet azóta sem tudott felülmúlni. Nagyszerűen hozza a butuska, naiv, de jószívű, háziasszonynak csapnivaló feleséget, aki, csak éppen hogy belecsöppent ebbe a felszínes világba (nagyon kiábrándító volt utána a Bin Láden hajszába látni, amelyben egy merev, konvencionális nőt alakít, Celia Foote szerepe ugyanis szerintem sokkal jobban állt neki).

Fekete-fehér harc

A film utolsó jelenetét látva pedig, amikor annak a picike szőke kislánynak el kell búcsúznia Aibileen-tről, az egyetlen embertől, aki oda figyelt rá és akit a mamájának hitt, garantáltan szem nem marad szárazon.

dráma

Szívszorító és szívderítő történet a hatvanas évek Amerikájából, ahol négy, egymástól nagyon különböző életet élő nőt sodor össze a sors, hogy titokban megalkossák... több»

1