2017.11.19 11:26 Artemisia Olvasottság: <100x
7

Egy legendás franchise feltámadása

Nem felesleges a film, mert egy Alien film ha nem jó, akkor is jó. A legnagyobb hibája, hogy nem mutat semmi újat, a teljes repertoárját már maximálisan kihasználtak az előző részek, így immunisak vagyunk a Feltámad a Halál összes elemére.

Egy hajón Alien-kísérleteket végeznek, ami kicsúszik a kezükből, és a lények elszabadulnak. Nem rosszak ezek a jelenetek sem kivitelezés, sem dramaturgia szempontjából, azonban átéltük már ezt az eseményt a Nostromo fedélzetén, a Nyolcadik Utas: a Halál folyamán. Itt persze nem egy, hanem több xenomorph vadászik prédára, azonban a Bolygó neve:Halál-ban egy csapatnyi űrhajós rekedt egy xenomorphoktól hemzsegő bolygón. Úgyhogy bár érdekes a film cselekménye, nem ugorja meg azt az izgalmi fokot, amit a Nyolcadik Utas és a Bolygó neve:Halál hozott. Call-ről kiderül, hogy android, és még a segítségükre is van, mivel rá tud csatlakozni a hajó elektromos hálózatára. Meglepődünk ugyan, mert embernek hittük, de nincs olyan nagy meglepetés, mint mikor a Nyolcadik Utas során Ashről derül ki, hogy robot, ráadásul a legénység életére tör. Egy ponton pedig a mozgássérült embercsempész, akit a barátja magára szíjjazva menekít, kioldja a szíjakat és feláldozza magát, hogy a barátja megmeneküljön. Sajnáljuk, de mi ez a jelenet ahhoz képest, mikor Ripley a Végső megoldás:Halál végén a forró, olvadt fémbe veti magát, hogy megölje a benne fejlődő királynőt. De a Feltámad a Halálnak is van újszerű pikantériája, mely sajátosságként megkülönbözteti az előző részektől. Ez pedig a Ripley és a királynő közötti telepatikus-érzelmi kapcsolat, illetve az emberi génekkel rendelkező hibrid utód, aki anyjaként tekint Ripleyre. Maga a tragikus tény, hogy Ripley, aki egész életében e gyűlölt, parazita faj ellen harcolt, és most osztozik génszerkezetükben és az, hogy xenomorph "gyermekét" meg kell ölnie, nagyon erős momentumai a filmnek, érzelmileg elég megterhelőek ezek az utolsó jelenetek. De még ez az áldozat sem ér fel Ripley erkölcsi áldozatához, amit a Végső megoldásban hozott ; illetve az űrvákum már 2-szer is segítségére volt az 1.és a 2.részben is a szörny elpusztításához. De azért érezhető ennek a résznek is a sajátos kézjegye a Ripley-királynő kapcsolaton keresztül, ami az Alien-tetralógia méltó darabjává avanzsálja.

akció | horror | sci-fi

Kétszáz évvel azután, hogy Ripley hadnagy az életét áldozta az idegenekkel folytatott küzdelem során, egy genetikai eljárással újra életre keltik. Azonban a nő klónozásával... több»

7