2018.04.01 16:57 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Taxisként az élet...

Újfent Jarmusch, akiben szintén nem csalódtam, hiszen az eddig megtekintett filmjei után az Éjszaka a Földön is csak azt tudom mondani, mint korábban: remek alkotás, már-már mestermű. Pedig egy szkeccs-filmről van szó, ahol akarva-akaratlanul is fennáll a veszélye annak, hogy az egyes szegmensek színvonala váltakozó.

Mielőtt azonban az egekbe emelném az egyik kedvenc rendezőmet, gyorsan leszögezném: az Éjszaka a Földön című filmjében is jelen van a színvonal váltakozása, maximum nincsenek akkora kilengések, mint például a Kávé és cigaretta esetében (igaz, abban kilenc kisfilm tevődött össze, itt csak öt). Az öt szegmens közül a másodikat (New York) és a negyediket (Róma) emelném ki mindenképp, amit Roberto Beningi és utasa leművel a római részben az egyszerűen zseniális (egyszerű, mégis nagyszerű humor), s nagyon hasonlót tudnék mondani Giancarlo Esposito és Armin Mueller-Stahl duójáról a New York-i szegmensből. A maga módján a párizsi út is vicces (bár inkább az érdekes a jó szó rá), viszont az első és a befejező kicsit elüt a másik három vicces jellegétől. Az ötödikre még azt is mondhatjuk, hogy szomorú, amely a befejezésével keserédessé válik (egyfajta nihilizmus érzése lesz az embernek, ahogy látja Akit ülni a hóban). Az első kisfilmben pedig egy az egyben Winona Ryder viszi a prímet a fiatal, s vagány taxisofőr szerepében, aki még egy hollywoodi szerepfelkérésre is tud nemet mondani. Talán itt lehet megfogni a film lényegét: mindegyik résznek van egy nagyon sajátos hangulata (az egyik vicces, a másik elgondolkodtat, a harmadikon egyszerre lehet sírni és nevetni), a maguk különleges karaktereivel (hiába, Jarmusch még az ilyen huszonvalahány perces epizódokban is képes karaktereket kidolgozni, amely valljuk, nagyon ritka). Külön öröm számomra, hogy mindenféle megerőltetés nélkül tudott vicces lenni ebben a filmben.

Taxisként az élet...

Az Éjszaka a Földön számomra egy remek két órát biztosított, úgyhogy bátran ajánlom mindenki számára, akár szereti Jarmuscht és/vagy a szkeccsfilmeket, akár nem (nem mellesleg nyelvtanulás szempontjából sem utolsó a maga bábeli nyelvzavarával: angol mellett van francia, olasz, finn és egy kis német is).

dráma | vígjáték

Jim Jarmusch egy korai alkotása, amely a Föld különböző nagyvárosaiban dolgozó taxisofőrök mindennapjait mutatja be, találkozásaikat utasaikkal, és a köztük lezajlódó... több»

0