2017.01.02 13:09 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 113x
6

Engedd, hogy beszippantson!

Erre a filmre tényleg nincsenek szavak. Varázslatos, zseniális, óriási. Damien Chazelle nem tudom, hogy honnan merít ihletett, vagy hogy mit szed, de amihez nyúl, abból valami csoda lesz. Amikor arról kezdtek írni hazai és külföldi kritikusok, hogy ez a film, amelyet musicalnek kiáltottak ki, az év egyik legjobbja lesz, akkor úgy voltam, hogy na persze, hagyjatok már a hülyeségetekkel. Nincs konkrét bajom a musicallel, csak mint műfaj, nagyon távol áll tőlem. Aztán megnéztem a a Kaliforniai álmot, és nemcsak tetszett, de legszívesebben szinte azonnal megnézném újra! Most akkor hogy van ez? Valóban musical ez? Igen is, meg nem is. Vígjáték? Részben. Romantikus film? Részben! De akkor mi is ez az alkotás valójában? Egy igazi gyöngyszem, amely végső soron egy kőkemény dráma! És a fenti három műfajból természetesen sokat átvesz (igen, vannak éneklős, megkoreografált jelenetek, de mégsem öncélúak, viszik előre a cselekményt, ráadásul bravúrosan vannak kivitelezve), ha kell vicces, ha kell a szerelmi szál kap hangsúlyt, de nem megy át csöpögősbe. A két színész, Emma Stone és Ryan Gosling valóban remek választás volt (egy valóban összeszokott párosról van szó), övék a film, a karaktereik valódi mélységgel rendelkeznek, van mikor a történet szerint padlón vannak, van mikor a csúcson, de a kettő között lévő út is zseniálisan van megkomponálva. Emellett pedig gyönyörű dalok vannak benne, amiket még napokig fog dúdolni az ember, s mindemellett kapunk egy finom kis showbusiness-kritikát is!


Engedd, hogy beszippantson!

Amit még mindenképp meg kell említeni az a címadás. Lehet, hogy nem tökéletes fordítás, de valóban azt ragadja meg, ami a film legfontosabb eleme: az álom, és az álmok, amelyekért küzdünk szenvedünk, s olykor igencsak nagy áldozatot kell hoznunk. Ez van ebben a filmben, ráadásul remekül elmesélve. És ami mellett nem szabad elmenni, az pont a film vége, ennek az egésznek a lezárása. Erre nincsenek szavak, egyszerűen briliáns, amely akkorát szól, hogy meg sem tud szólalni tőle az ember! Aki nem hiszi, annak csak azt tudom javasolni, hogy nézze meg a filmet!


Ugyan a film még 2016-os, s bár én csak tegnap (január elsején láttam), az egyik legjobb filmélménnyel zárta a tavalyi, és nyitotta meg az idei évet. A Kalifornai álomnak nem szabad ellenállni, csak hagyni, hogy beszippantson, s egy olyan élménnyel távozzunk, amelyet legszívesebben azonnal újra élnénk. Régen voltam már ennyire egy film hatása alatt, sőt, olyan csak tényleg kivételes alkalomkor fordul elő, hogy azonnal újra akarjak nézni valamit. És ez: a Kaliforniai álom!

dráma | musical | romantikus | vígjáték | zenés

Mia (Emma Stone), a feltörekvő, fiatal színésznő és Sebastian (Ryan Gosling), a szépreményű jazz zongorista a Csillagok Városában, Los Angelesben keresi az álmait. Mia... több»

6