2018.04.08 20:42 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Nincs benne üresjárat

Az új Bosszúállók-filmre való készülés keretében megpróbálom pótolni és/vagy újranézni néhány régebbi MCU-darabot, s mivel az egyik tv-adó műsorra tűzte Amerika Kapitány második kalandját, így éltem a lehetőséggel.

Ritkán szoktam képregényfilmre ilyet mondani, de jelen esetben az van, hogy: ez igen! A Russo-fivérek egy pörgős darabot tettek le az asztalra, amelyben egy percnyi üresjárat sincs. Az akciójelenetek nagyon jól vannak megkomponálva, ahogy Bucky Barnes karakterének felvezetését is remekül oldották meg. Ami viszont különlegessé teszi jelen képregény-adaptációt, hogy nemcsak egy szimplán látványos akciófilm kerekedett ki belőle (persze a látványra most sem panaszkodhatunk), hanem egy, a főleg ’70-es években népszerű paranoia filmek hangulatát is sikerült megidézni, mi több, érdemben felhasználni a sztorihoz (a jó kis „ne bízz senkiben, még a legjobb barátodban sem” feeling). És ha már ezeket a filmeket szóba hoztuk, akkor itt van nekünk az öreg Robert Redford, aki egy érdekes figurája a történetnek (s talán a forgatókönyv kevés gyenge pontjának egyike, hiszen előre lehet sejteni, hogy melyik oldalon is fog állni a történetben, még akkor is, ha nem olvastuk/ismertük a képregényes alapot).

Nincs benne üresjárat

Több MCU-filmhez képest a Tél Katonájában kevesebb a poénkodás (amelyek vannak, azok is maximum egy erős közepest érnek el), miközben a jelenetek valódi súllyal bírnak, ezáltal pedig nagyobb is az izgalomfaktor egy-egy komolyabb összecsapásnál. Mintha érezték volna a stúdiónál, hogy néha ki kell lépni a biztonságot jelentő „látványos, akciódús, s mindemellett vicces” irányvonaltól, s néha meg kell próbálni egy drámaibb hangvételű alkotással is előrukkolni, s ez jelen esetben nagyon jól sült el. Bucky Barnes ugyan nem szerepel túl sokat a filmben, mégis minden egyes jelenete tele van feszültséggel, de feltehetném a kérdést: nem ilyennek kell lennie egy igazi ellenlábasnak?

Nem számítottam erre, de azt kell mondjam, hogy a Marvel egy nagyon jó kis filmet hozott össze Amerika Kapitány második etapjára. Pörgős, feszült, egy kis érzelmességet is tudtak bele csempészni, s majdhogynem minden megvan benne, ami egy jó képregényfilmhez kell.

akció | kaland | politikai | sci-fi

Miután a terrorelhárítással és hírszerzéssel foglalkozó S.H.I.E.L.D. egyik munkatársát megtámadják, a csendes hétköznapjait élő Steve Rogers egy olyan összeesküvés... több»

0