2018.04.15 18:07 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
2

Mennyire ijesztő a rusnya baba?

Amennyire felkapott és sikeres lett 2017 nyarán az Annabelle második része, az első fejezetet legalább ugyanannyira a sárba tiporta még 2014-ben. A látottak alapján (igaz, ez részemről csak az Annabelle 1-re értendő) ezzel teljesen egyet is tudok érteni, ugyanis a parababa rémisztgetésére csak annyit tudok mondani: hiába a Démonok között-univerzum, ez a film a „hát, nem tudom…” kategória.

Az még önmagában a kisebb gond, hogy a klasszikus kísértetház-és démonűzős-horrorokat mixelték össze egy filmben, de a kivitelezésbe elég súlyos hibák csúszták. Az egyik legszembetűnőbb, amikor már az alkotásban egy démont kellene prezentálni. Nos, van itt démon, csak azt a néző nem nagyon láthatja (ergó: nem volt pénz/idő minőségi CGI-ra, így az alkotók igyekeznek inkább nem megmutatni, mit is hoztak létre). A maradék ijesztgetés pedig már ősidők óta bevált eszközökből áll össze: hirtelen becsukódó szekrényajtó, áramszünet a liftben, magától az útra kiguruló babakocsi… köszönöm, de egy picivel több erőfeszítést várnék egy horrorfilmtől, ha már zsigeri félelmet akar elérni. Annabelle Wallis jól hozza a filmbéli kétségbeesett édesanyát, a férje szerepében Ward Horton nekem már egy kissé túlontúl nyugodt, na meg érdemben nem is tesz hozzá semmit a történethez, mert a legtöbbször a munkájára hivatkozva magára hagyja élete párját, akkor, amikor annak a leginkább szüksége lenne rá. Egy valamit azonban továbbra sem értek: hogy tudják erre a babára azt mondani, hogy gyönyörű, amikor bűn ronda? Persze ez is csak egy horrorban lehetséges, hogy egy randa babától ne akarjanak megválni (mikor még ki is mondják, hogy ez lehet minden baj okozója…). Na jó, mondjuk egyszer megpróbálják kidobni a szemétbe, de aztán amikor „hirtelen” mégis ott terem a költözés után egy dobozba, csak kiültetik egyetlen gyermekük kiságyával szemben, hogy amikor a pici felébred, rögtön ezzel a „gyönyörűséggel” találja szembe magát. Valahonnan innen eredhetnek a rémálmok…

Mennyire ijesztő a rusnya baba?

Az Annabelle-re sajnos nehéz pozitív jelzőket aggatni, a legtöbb jelenete inkább kínos. Hiába a Démonok között-univerzum, nem lesz mindenből arany, amihez James Wan keze hozzáér (talán nem véletlen, hogy a spin-off rendezését nem is vállalta). Ha valaki azt gondolta volna, hogy elég egy rusnya baba egy ijesztő filmhez, akkor azt hiszem tévedett. Akkor már egy édesanya félelme, hogy a gyermekének baja eshet, sokkal erősebben képes belemarkolni a néző szívébe is, de a horror hatást nem sikerült sikerre vinni.

62 Annabelle  (2014)

horror | misztikus | thriller

Az Annabelle a Démonok között (2013) folytatása, mely azt meséli el, ami a korábbi filmből kimaradt. John Form egy csodálatos, régi babával lepi meg terhes feleségét, Miát.... több»

2