2016.12.10 19:30 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: 125x
0

Az osztrák udvarban van egy nőstény elefánt

A filmben elhangzik egy párbeszéd XVI. Lajos és II. József között abban a jelenetben, amikor a francia udvarban a hím elefántot nézik és József előhozakodik a trónörökös ügyében. "- Az osztrák udvarban van egy nőstény elefánt.

- Kiházasíthatnánk a két állatot." Ez a két sor tökéletes szimbóluma Marie Antoinette és XVI. Lajos házasságának, amely a két udvar kölcsönös szövetségén alapult és merő poltika volt az egész. Marie Antoinette élete már korábban is érdekelt, így pár éve elolvastam a naplóját, amelynek szinte minden második fejezete arról szól, mekkora terhet jelentett a királynénak először az, hogy összeférhetetlen férjével nem tudtak gyermekáldásnak örülni, majd amikor végre sikerült teherbe esnie, kislánynak adott életet, ami az udvar számára még mindig nem volt kielégítő, hiszen nem volt trónörökös. A királynők/ uralkodó nők életében ez lehetetett az igazi dráma, s persze az, hogy bezárták őket egy arany kalitkába, amiből nehezen volt szabadulás.

Az osztrák udvarban van egy nőstény elefánt

A felszínen úgy tűnik, hogy Marie Antoinette ezt az állapotot nagyon is élvezte (még saját kastélyszárnyat is kapott, ahol elvonulhatott a királyi protokoll elől és boldogan termeszthette a zöldségeit), sokan vádolták azzal, hogy a nép pénzét a saját maga és barátai szórakoztatására költi, de azt már sose fogjuk megtudni, hogy mi húzódott valójában a háttérben.

A film egyébként egy óriási szín orgia. Minden színes benne, a habos-babos ruhák, a bútorok, a sütemények, de még az óriásira növelt hajszobrok is. Már-már szemet kápráztató, de én pont ezért szeretem ennyire ezt a filmet. Kirsten Dunst szerintem megfelelő válsztásnak bizonyult és Jason Schwartzman-ra is ebben a filmben figyeltem fel először. Nagyon érződik a filmen a női rendező személye, hiszen a film ennél már nem is lehetne nőcisebb, de a történelem kegyetlenségei mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni, színek és szép ruhák, ide vagy oda.

dráma | életrajzi | romantikus | történelmi

Marie Antoinette hercegnőként éli életét, mígnem egy nap férjhez adják a francia királyhoz, XVI. Lajoshoz. Idegen környezetben éli életét, elszigetelten és boldogtalanul.... több»

0