2015.10.31 13:19 Sodanth Olvasottság: <100x
0

You believe a man can change his destiny?

Tom Cruise megosztó személyiség, van egyszer a magánember, a szcientológus, a feleség megkárosító, megalomán üzletember és ott van a tehetséges színész, aki szinte mindig jól választ forgatókönyvet, képes igazán azonosulni a karakterével és ritkán hibádzik. Engem nem érdekel mit mondanak róla, min csámcsognak az újságírók és a bulvár, az a pórnépnek való, engem a filmes érdekel, mert bizony munkássága figyelemre méltó, nem szoktok látni őt ripacskodni, vagy lejáratni magát szakmailag. Az utolsó szamuráj kiemelkedik munkássága közül, egy nagyon szép, korhű történetet látunk megelevenedni, John Logan írótól és a fantasztikus Edward Zwick rendezőtől. Egy igazi történelmi utazás egy eltűnt világba, egy régi korba, ahol még számítottak az elveikért, a hazájukért kiálló férfiak, ahol a tisztelet és a becsület nem csak üres szavak voltak.

Ez két kultúra, két világnézet és két harcos ember találkozása, barátsága. Tomnak remekül állt a lepukkant, alkoholista katona, méltó partnere volt Ken Watanabe, ez a japán színész valami eszméletlen milyen erővel van a vásznon és azóta szép hollywoodi karriert futott be. A korhűség kiemelkedő, a jelmezek, a fegyverek, a harcmodor mind remekül vannak bemutatva, és az akciók is kellően pörgősek, brutálisak, amilyen a kor is volt. Elképesztő, hogy japán milyen erővel számolta fel saját múltját és modernizálta országát, azzá ami ma is.

You believe a man can change his destiny?

Persze amerikai a mozi, tehát idealizált és kicsit csöpögős is a sztori, de a drámát és a szerelmi szálat remekül adagolja Zwick, és tisztelettel bánik a kultúrák iránt is, szép bemutatása ez a szamurájoknak. A vége persze rendkívül emelkedett és ezredik csodálatos zenéje a csontodig hatol, annyira megindító. Igazán szép kosztümös film ez, egy régi világról, mely nem volt jobb és gonoszabb, mint a mai, de voltak értékek, amikért emberek harcoltak és az életüket adták, ha úgy tetszik egyenesebb és kiszámíthatóbb volt minden. Tom ismét bebizonyította, hogy igenis jó színész, a film pedig gyönyörű utazás, megtekintése ajánlott.

akció | dráma | háborús

Algren egy igazi hős volt a polgárháborúban. A béke beálltával azonban élete céltalanná vált. Keresi a helyét, ám minden tulajdonsága, ami katonaként nagy kincsnek... több»

0