Algren egy igazi hős volt a polgárháborúban. A béke beálltával azonban élete céltalanná vált. Keresi a helyét, ám minden tulajdonsága, ami katonaként nagy kincsnek számított, ma használhatatlannak, jelentéktelennek tűnik. Életében akkor következik be váratlan fordulat, amikor egy jól fizető… Több

86 Az utolsó szamuráj (2003)
Elfogult vagyok ezzel a filmmel kapcsolatban, mert ismerem a történelmi hátteret és mindig is lenyűgözött az, ahogyan az utolsó nagy szamurájok megvívták végső harcukat a modern Japán hadseregével. Ez a film ugyanis főleg erről szól: 1877. szeptember 24-én Japán utolsó nagy szamuráj serege kardokkal felfegyverkezve szembeszállt a szamuráj életformát betiltó japán kormány tűzfegyverekkel ellátott modern hadseregével. Ez volt a híres shiroyamai csata. A központi karakter egy amerikai százados, Nathan Algren (Tom Cruise), aki tökéletesen beilleszkedik a szamurájok közé és az utolsó nagy harcos, Katsumoto (Ken Watanabe) bizalmát is elnyeri. Érdekes az a folyamat, ahogyan befogadják és kitanítják a szamurájharcra. A filmben van egy vékonyka szerelmi szál is, bár kibontakozni sajnos nem tud, de feldobja az egészet. Kiemelném még a korabeli japán fegyverek, ruhák, lakóházak megjelenítését, melyekből nem sokat kapunk más filmekben. Értékelésem erős 4 csillag, azaz 85 százalék. Ajánlom a történelemkedvelőknek.
Valósághű alapokra építkezik a film története, hiszen 1868-ban, az utolsó sógun idején valóban zajlott egy fontos csata a régi, szamurájkultúrát képviselő harcosok és az új, modern hadviselésben érdekelt kormányerők között. E volt a híres Toba-Fushimi csata. Ebben alig 5 ezer puskákkal felszerelt japán legyőzte a 15 ezer fős szamurájhadat, akik hagyományos fegyverekkel harcoltak. Utóbbiak közel 900 embert vesztettek, miközben a puskások csak 300-at. A film Edward Zwick rendezésében olyan módon mutatja be a szamurájukat, hogy nekik kezdünk el szurkolni (holott valójában egy kegyetlen és elavult, illetve igazságtalan berendezkedés képviselői). Tom Cruise szerintem nagyot alakít Algren százados bőrében. Láthatjuk, ahogyan megváltozik hozzáállása a szamurájokhoz, ahogyan beilleszkedni próbál közéjük, ahogyan befogadják és ahogyan fegyvert ragad az oldalukon. Reménytelen lesz végső harcuk, de Algren akkor is küzd. Ugyancsak jól játszik a filmben a Katsumoto bőrébe bújt Ken Watanabe is, akit ezért Oscarra is jelöltek. Értékelésem erős 4 csillag (ha lehetne akkor 4,5 csillagot adnék).
Nagyon jól összerakott film,és Tom Cruise,ha nem is lett olyan igazi szamuráj,de megható volt a fejlődése,és visszatért hite az élet szeretetéhez. egy kis romantika,harc,dráma,azt hiszem nem is kell több ! A másik főszereplő Ken Watanabe is hozza a karaktert. Érdemes megnézni.
Cruise évekig készült a szerepre.