2018.02.27 17:00 JcWh Olvasottság: <100x
0

Melankólikus vágtatás egy jobb élet felé

Mit is várunk el egy átlagos (és klasszikus) westernfilmtől? Jó és a rossz küzdelme, pisztolypárbajok, rablások, sebes vágtatások, kietlen pusztaságok, bátor férfiak és gyönyörű nők. Habár a Vad vándorok részben ad valamennyit ezekből, de főként inkább egy másfajta élményt tár a nézők elé, ami talán a western műfajt kevésbé kedvelők számára is érdekessé teheti a filmet.

Ezt a másfajta élményt két, eléggé össze nem illő jó barát hosszú utazása szolgáltatja, akik egy zsáknyi rabolt pénzzel Mexikó felé lovagolnak. Ez még önmagában nem lenne elég egy különleges nézői élményhez, viszont, ha számításba vesszük a film rendezőjét (Blake Edwards), a filmzene komponálóját (Jerry Goldsmith) és nem utolsó sorban a nagy színészlegendákat (William Holden, Ryan O'Neal, Karl Malden), akkor biztosak lehetünk benne, hogy valami átlagostól eltérő filmalkotást fogunk kapni. Ízig-vérig hetvenes évekre jellemző művet kapunk egy kis ötvenes-hatvanas évekre jellemző bájjal megfűszerezve.

A film élesen két részre osztható. Az első felében megismerkedhetünk a két főszereplőnkkel, és az egyhangú cowboy életükkel, amiből elegük lesz, és így végül kirabolnak egy bankot (korántsem szokásos módon). A második felében pedig tulajdonképpen egy lóháton, a természetben zajló road movie-t láthatunk, amikor főhőseink Mexikó felé veszik az irányt (mit sem sejtve arról, hogy néhányan üldözőbe veszik őket).

Számomra igazi unikummal a második fele szolgált, amelyben a gyönyörű természeti felvételek Goldsmith csodálatos dallamaival összefonódva emlékezetes élményt nyújtottak. Ugyanakkor több ambivalens érzést is kelthet a nézőben, vannak nagyon szívet melengető, gyönyörködtető, és igencsak erőszakos és groteszk jelenetek is. William Holden és Ryan O'Neal pedig olyan jó kis baráti párost alkottak, hogy szinte megfeledkeztem arról, mennyire két össze nem illő színész egyéniségről van szó.

A film plakátja – amin a két főszereplő ölelkezve látható egy lovon – igencsak kiverte a biztosítékot az akkori kritikusoknál. Ma is sokan egyfajta Túl a barátságon korai verzióját látják benne, amiről azonban szó sincsen szerintem, még érintőlegesen sem. A film fő üzenete sem mellékes, ami az élet élvezéséről, a változásokról és az ezeket együtt átélő barátokról szól. Igazi hangulatbomba a Vad vándorok, amibe könnyen bele lehet szeretni.

western

A két cowboynak, Ross Bodine-nak (William Holden) és Frank Post-nak (Ryan O'Neal) elege lesz a tanyai életből és elhatározzák, hogy kirabolnak egy bankot, hogy visszatérjen... több»

0