2018.12.25 16:31 Berto49 Olvasottság: 163x
0

Egy nívós alkotás

Ebben a 2016-ba készített játékfilmben a tettes(?) felderítése mellett nagy szerepet kapott a korabeli lengyel társadalmi állapot, a pártállam bemutatása. Hitelesnek tűnő korrajz, amely világosan láttatja, hogy egy pártfőtitkár a hatalmi piramis csúcsán korlátlan úr volt. Azért is kellett eredményt produkálni, mert az egyik áldozat Jolanta, Edward Gierek (1913-2001) unokahúga volt. Engem egy kicsit „A martfűi rémre” emlékeztetett, hiszen a társadalmi berendezkedés a kortól függetlenül azonos volt.

Sok mindennel próbálkoztak; angol szakértővel csináltattak profilt a tettesről, női ruhába öltöztetett rendőrökkel provokálták a vámpírt – eredménytelenül, aztán egymillió zlotyt ajánlottak fel a nyomravezetőnek (ez az összeg sokszorosa volt az akkori átlagfizetésnek) ennek következtében zsákszámra özönlöttek a bejelentő levelek. Mégis érzékelni lehetett, hogy konstruált bizonyítékok alapján ítélték el a vélt, vagy a valódi bűnöst. Az azonban a bűnössége mellett szól, hogy megszűntek a sorozatos, azonos módszerrel elkövetett gyilkosságok.

Egy nívós alkotás

A nyomozást vezető Jasinski (Mirosław Haniszewski kiváló színészi teljesítményével) valódi főszereplő volt, szakmai ügybuzgóságát a karriervágy vezérelte. Magánélete eléggé ziláltnak jellemezhető, viszonyt kezdeményezett egy fodrásznővel (a „Hidegháború”-ból megismert új lengyel csillag, Agata Kulesza alakításában), amely kapcsolat a házassága széthullását eredményezte. Ennek ellenére elérte áhított célját, őrnagyként ő lett a „nagyfőnök”. Az már más lapra tartozik, hogy a közreműködésével konstruált bizonyítékok alapján esetleg egy ártatlan embert akasztottak fel. A lényeg az előléptetés volt számára, hiszen a közvélemény szemében ő volt a bátor „vámpírvadász”. Bárcsak akadna a mostani magyar filmek között is két ilyen, a közelmúltban látott „Hidegháború” és a most megnézett magyar címén „Gyilkos vagyok” nívójú alkotás!

dráma | krimi | thriller

Lengyel pszichológiai thriller, a a hatvanas évek második felében. történt valóságos események alapján. A "sziléziai vámpír"-ként emlegetett sorozatgyilkos hét éven át... több»

0