2018.12.25 23:30 Berto49 Olvasottság: <100x
0

Jó házból való úrilány a vád alatt

„Lizzie a fejszét remekül kezelte – / édesapja fejét negyvenszer beverte./ S látván az eredményt, amelyet elére, / negyvenszer ütött a mama fejére.” (Agatha Christie: Temetni veszélyes)

Ez egy erősen átírt, a nép ajkán megváltozott versike, amit az amerikai gyerekek az 1890-es években előszeretettel mondogattak. Érthető, hogy az angol krimi királynő is felhasználta, hiszen a brutális fejszével elkövetett kettős gyilkosság nagy port vert fel, különösen azért, mert a megvádolt Lizzie A. Bordent az esküdtszék „Nem bűnös” verdikttel felmentette a vád alól, pedig… Éppen ennek a pedignek van fontos szerepe, amelyet az ügy számos változatának az egyike, a 2014-ben készített TV-film mutatott be, egyértelművé téve a rejtélyt.

Jó házból való úrilány a vád alatt

Egy előnyét és két hátrányát említem. A 2003-as „A rém” című filmben láttam először Christina Riccit játszani, de abban egyrészt a számomra ellenszenves szerepe, másrészt Charlize Theron bámulatos átváltozása elvonta a figyelmemet róla. Azóta rájöttem, hogy remek színésznő, ebben a filmben is nagyszerű az alakítása. A két hátrány közül az egyik: a rock & roll és a szintetizátor zene anakronisztikus, illúzióromboló és egyáltalában nem illik a filmhez.

A másik pedig: két ilyen homlokegyenest ellenkező fizikai adottságokkal rendelkező személyt (Christina Ricci – Lizzie, Clea DuVall – Emma) testvérként szerepeltetni hatalmas baklövés. Ki az a jámbor néző, aki elhiszi róluk, hogy testvérek? Elhiszem, hogy a szűkösnek hitt költségvetés határozta meg a castingot, de erre a különbözőségre figyelni kellett volna! Az a véleményem, hogy a néző sokkal jobban jár, ha Craig William Macneill 2018-as „Lizzie” című azonos témájú filmjét nézi meg.

dráma | krimi | misztikus | thriller

Lizzie Borden, a fiatal nő igaz története, akit 1892-ben felmentettek apja és mostohaanyja meggyilkolásának vadja alól.

0