2019.01.07 19:48 Márton Olvasottság: 119x
0

Midian városa és annak teremtményei

Clive Barker...neve sokáig úgy csengett a horrorrajongók körében mint valami varázsige, miszerint ő lesz az aki megváltoztatja a horror műfaját, egyfajta úttörőként tekintettek rá sokan, hisz ő volt az akinek a Hellraiser megteremtését köszönhetjük! Illetve Kampókéz megteremtése is jelen úriember nevéhez fűződik! Elismerem határtalan fantáziáját Clive Barkernek és hogy kiválóan ért mítoszok megteremtéséhez, de jómagam soha nem tartottam úgy számon az úriembert, hogy majd ő fogja megreformálni a horror műfaját, ahhoz sokkal több horrorelemre lenne szüksége a könyveinek és kevesebb fantasyra! Mára meg elsősorban inkább egy fantasy íróként tekintek a nem oly régen a horror atyjának kikiáltott személyre!

Az 1990-ben bemutatott Az éjszaka szülöttei nem egy rossz film, csak nekem valahogy akárcsak a könyvváltozata amit még 1988-ban írt Barker, nem állt teljesen össze! Túlságosan csapongó történetszerkezete, a mitológiára (szörnykultúrára való) építése is lukacsos és a karaktereinek cselekménye is sokszor megkérdőjelezhető volt számomra, ezért a film akárcsak a könyv, többször megakasztott abban, hogy felhőtlenül szórakoztasson Barker fantáziavilága!

Midian városa és annak teremtményei

Mert amiben ez a film számomra maradandót alkotott, az nem a horror, hanem sokkal inkább Midian városka teremtményei! Itt éreztem a film során először azt, hogy végre Barker kiélheti magát és bámulatos fantáziavilágát! Elképesztő hogy mennyire sokszínű és változatosak lettek eme teremtmények legtöbbje! A technikai megjelenítésükre sem lehet egy árva panaszos szavunk sem!

Sajnos számomra a színészi alakítások csalódást okoztak, egy kivételtől eltekintve, mégpedig a doktort alakító David Cronenberg-et! Jómagam elsősorban inkább úgy emlékeztem az úriemberre, mint aki inkább a kamerák másik oldalán szokott letenni emlékezetes dolgokat, de kijelenthettem, hogy ennek a filmnek a legerősebb színészi játékát neki köszönhetjük! Pedig színészek terén, itt is látható Clive Barker barátja, Doug Bradley (igaz jóval kisebb szerepben mint a Hellraiserben)!

Összegezve nem rossz film, csak valahogy én hiányoltam a horrorszálat belőle (pedig lehetőség az volt benne bőven)!

akció | fantasy | horror

Boone-t gyilkossággal vádolják, ezért menekülnie kell, azonban nyomában van egy nő, aki őrülten szerelmes belé és egy pszichopata gyilkos is. Boone-nak nincs más választása,... több»

0