2019.01.24 15:07 Milanman Olvasottság: <100x
0

Jót vagy semmit? (Vagy valami mást?)

Talán ez járhatott Anthony McCarten és Peter Morgan fejében, amikor megírták a film forgatókönyvét. A Bohém rapszódia, elvitathatatlan zenei és hangulati bravúrja mellett, ugyanis egy sajnálatosan kilúgozott, megszépített feldolgozása lett Freddie Mercury életének. A Queen énekese imádta habzsolni az életet, ezért mindent beleadott, botrányoktól sem mentesen élt. De nem csak ő, együttese többi tagja is aktívan kivette a részét a rocksztárokra oly jellemző életmódból.

Mercury emellett erősen queer/meleg karakterrel is bírt, ami sztáréletének minden alkotóelemében megnyilvánult. A fenti elemeket a film, számomra furcsa és érthetetlen módon megszépítve, vagy csak szimbolikusan ábrázolja, noha erre semmi szükség nem lenne. Freddiet és a Queent úgy kellett volna bemutatni, amilyenek voltak, még akkor is, ha ez a film korhatár-besorolását befolyásolta volna. Ha megengedők vagyunk, persze el lehet siklani efelett, mert a filmnek van olyan izgalmas és érdekes hangulata, az alkotói folyamat, vagy a zenekar tagjai közti kapcsolat ábrázolása, az ismerős dallamok felcsendülése révén, amik elviszik a hátukon a filmet, de akkor még ott van Rami Malek alakítása is.

Jót vagy semmit? (Vagy valami mást?)

Egy (részben) életrajzi film esetén a főszereplőt alakító színészen áll vagy bukik a sikeresség. Malek felemás teljesítményt nyújt. A színpadi és a zenéléssel kapcsolatos jelenetekben erős, de a hétköznapi, körülötte lévő emberek számára "játszott" apró drámákban, konfliktusokban mesterkélt, helyenként zavaróan "larger than life". Mercury a létező legnagyobb természetességgel hozta ezt a szerethető különcöt, Maleknek néha erőlködni kell ezért, ami az alakítás kárára megy. Rendkívül jó azonban a mellékszereplők castingja. Legyen szó akár a Queen többi tagjáról, vagy Mary Austinről, remekül helyt állnak. Nem rossz film alapvetően a Bohemian Rhapsody, mert önnön jogán szórakoztató és élvezhető. Kár, hogy az alkotók nem voltak elég bátrak, mert így életrajzi filmként kudarcot vall. A lezárás Live Aid koncertjének jelenetei viszont zseniálisak és felejthetetlenek.

dráma | életrajzi | zenés

A Bohém rapszódia élénk és vibráló tablót fest a legendás Queen zenekar történetéről és a konvenciókra fittyet hányó, már-már polgárpukkasztó frontemberének, Freddie... több»

0