2019.01.26 11:09 MMcFly2015 Olvasottság: <100x
1

Nem mindennapi üzenet a rasszizmusról

Ritka az ilyen sok oldalról bemutatott téma egy filmben. A terjedelmesebb játékidő egy percig nem hagy unatkozni. A maga abszurditása, és humora mellett maximálisan átadja a benne rejlő üzenetet.

Spike Lee több filmjével átadta a rasszizmusról való üzenetét (számomra a legemlékezetesebb az Utolsó óra, Edward Nortonnal), és noha volt egy nagyobb szünet, de újra egy mesterművet tett le az asztalra. Szélesebb körben megismerhetjük a fekete szövetség környezetét, motivációját (Patrice karaktere által), és ugyan akkor a Ku Klux Klán eszméit teljes mértékben. Ez időközben jót röhögve, de legbelül érezve a nyomasztó témát. Már ez miatt csodálom a rendezőt, de mindezt többnyire párhuzamba láthatjuk. Na ez már tényleg művészi. Az egyik ilyen legerősebb jelenet a filmben, mikor az öreg fekete ,,túlélő" meséli a régi időket mit műveltek a barátjával, párhuzamba állítva azzal, ahogy filmvetítésen nézik (ugyan ezt) egyfajta rituáléval ünnepelve a magukat tisztának valló igazi amerikaiak.

Nem mindennapi üzenet a rasszizmusról

A filmben végig jelen van a rendező álláspontja, de mégis mindkettő oldalról érezhető a negatív hozzáállás a másik felé, és nem próbálja szájbarágósan a tudtunkra adni, hogy ,,Igen, a rasszizmus szörnyű dolog". Ezt, szépen lassan kibontakozva - a maga szórakoztató módján - képes tudtunkra adni, és hatni ránk. Na ez az, ami szerintem egyedivé teszi a filmet!

A lezárás pedig igen merész, hatásos húzás. A mondhatni happy ending után, ugrunk a mai képsorokra és felnyitja a nézők szemét, hogy kb. semmi sem változott. Ez egy olyan nyílt üzenet a nézőknek, ami biztos eléri, hogy maradandó filmként emlékezzünk a BlacKkKlansman-re. Zseniális!!!

dráma | életrajzi | krimi

A mindig energikus és eredeti rendező, Spike Lee megtörtént eseményeken alapuló új filmje Ron Stallworth történetét tárja elénk. Ez a Colorado Springs-i rendőr volt az első... több»

1