2019.03.16 11:15 HercegPeter Olvasottság: 957x
3

Egy elfeledett népirtás.

Először is gondoljunk bele, hogy hány film készül a Holocaustról és mennyi az összes többi népirtásról? Nyilván azért van ez mert Hollywoodban nem örmény és nem ruandai (hogy csak két példát említsek) fejesek ülnek. Persze azért szökőévenként egyszer kiadnak nekik is egy filmet, hogy ne lehessen azt mondani, hogy velük senki se törődik. Azt kell, hogy mondjam, hogy talán nem is baj ez, mert szerintem sokkal meghatóbb és sokkal inkább együttérzésre ösztönöz egy olyan téma, amiről nem mondhatjuk el, hogy a csapból is ez folyik. Sokkal megrendítőbb úgy látni az eseményeket, hogy szinte alig tudunk róla valamit. Mert az ember képes érzéketlenné válni egy olyan témában, amit le akarnak nyomni a torkán. Ez a film a maga módján csodálatos.

Persze nem az események miatt, hanem ahogy előadják azt. Az alakításokban még nagyítóval sem találunk hibát. A történet drámai, romantikus és leginkább nagyon tartalmas, részben köszönhetően a hosszú játékidőnek, ami akár hosszabb is lehetett volna (legalábbis én nem bántam volna). A rendező az a Terry George, aki a Hotel Ruanda című, hasonló témájú filmet is rendezte.

Egy elfeledett népirtás.

Úgy tűnik, ő az a fajta rendező, aki nem csak szórakoztatni szeretne a filmjeivel, hanem tanítani is, megismertetni velünk a történelem olyan eseményeit is, amelyről egyébként semmit, vagy csak keveset tudunk. Ajánlom minden történelmi film kedvelőnek. Különösen azoknak, akiket leginkább az I. világháború érdekel. De ha csak egy igazán jó romantikus, háborús drámát szeretnél megnézni, akkor ne keress tovább, megtaláltad, amit kerestél.

81 Az ígéret  (2016)

dráma | történelmi

Az ígéret megtörtént eseményeket feldolgozó, nagyszabású történelmi film, amely az Ottomán birodalom végnapjai idején játszódik. Itt alakul ki egy szerelmi háromszög egy... több»

3