2019.03.31 21:18 Filmdoki Olvasottság: 312x
4

Kukkoljunk!

Mivel ütnéd el az időd, ha törött lábbal kellene egész nap a szobádban gubbasztanod? Olvasnál? Tévéznél? Esetleg zenét hallgatnál? Jeff, a fotóriporter máshogy üti el az időt. Szomszédjai mindennapjait figyeli az ablakból. Persze hosszú távon ez sem túl izgalmas elfoglaltság, pláne ha a gipsz alatt az ember lába viszket is, azonban az egyik szomszéd gondoskodik arról, hogy hősünk ne unatkozzék tovább. Az úriember felesége ugyanis szőrén-szálán eltűnik. Jeff azonnal szimatot fog, és nyomozni kezd. Csakhamar társul hozzá ápolója, Stella, és a gyönyörű Lisa, aki valósággal epedezik érte.

Egy 65 éves filmről beszélünk, azonban szinte egy percet sem öregedett. Hitchcock zseniálisan játszik ugyanis a nézővel, és két órán keresztül mindenféle erőlködés nélkül tartja fenn annak figyelmét. Egy személyben kapunk egy feszült thrillert és egy fantasztikus romantikus komédiát. Hitchcock itt is a nézői tudásra, esetenként tudáshiányra épít, így a mozit nem elég egyszer megnézni. A többszöri újranézésekkel egyre bővülnek ismereteink, már a legapróbb mozzanatot is feljegyezzük magunknak, azonban itt jön a legzseniálisabb húzása a Mesternek: így sem lehet pontosan megmondani, hogy történt-e gyilkosság, vagy sem.

Kukkoljunk!

Az említett humoros, romantikus szál is kifogástalan, mely nem csak a szórakoztatás kedvéért lett beépítve, hanem ügyesen szolgálja a cselekményt és a karakterek árnyalását. És ha karakterek, akkor nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire egyedi mindegyikük. Ahogy színre lépnek már rengeteg mindent tudunk meg róluk, hogy a cselekmény előrehaladtával még inkább azonosulni tudjunk velük, megismerjük gondolkodásmódjukat. Itt ugyanis lényeges, hogy ki milyen közegből származik, hiszen ennek megfelelően viszonyul a helyzethez, ad hozzá valamilyen mozaikdarabot az ügyhöz. A színészgárda pedig vastapsot érdemelne, alakításuk ott van a legjobbak között.

A Hátsó ablak indított el a Hitchcock életmű felfedezésének útján. Ennél jobb startot pedig nem is kívánhattam volna. Több mint fél évszázaddal a premierje után is a képernyőre szögezi a tekintetet és nem is engedi el a fináléig, mely talán kicsit bárgyú, de ennyi maszatot elnézünk ennek az ablaknak.

misztikus | thriller

A híres sajtófotós, Jeff (James Stewart) törött bal lába miatt a négy fal közé szorult. Azzal próbálja elűzni unalmát, hogy a szomszédait figyeli szobájának hátsó... több»

4