2019.04.09 00:53 Attila G. Olvasottság: 156x
0

Álmodnám tovább

Hónapokkal ezelőtt szerintem erről a filmről szerettem volna a legelső kritikámat írni a honlapra. Különös benyomást tett rám. Szerintem egy hasonlattal tudnám leginkább jellemezni. Tegyük fel, hogy éjjel az ember elkezd álmodni valami izgalmasat, egy élvezhető történet részévé válva. Még az sem feltétlen baj, ha rémálomról van szó. Szerintem amúgy kétféle rémálom létezik. Az egyik olyan, aminek a rémísztősége ellenére mégis lehet pozitív kicsengése, az ember akár álmodná tovább és tovább; majd az álom véget érése miatt némiképp csalódottan, mégis valósággal extázissal ébred. (Valamiért ennek kapcsán Michael Jackson legendás Thriller című klipje jut eszembe, amely a karakterek, a smink és a jelmezek miatt akár tekinthető rémisztőnek, pedig nem az ijesztgetés a célja, hanem egy különleges élményt nyújt a rövidsége ellenére is. Szerintem ez a klip mindenképp a kliptörténelem egyik legjelentősebb darabja. S talán nem véletlen, hogy valamilyen formában talán több filmbe is belekerült, a film egy-egy jelenetének megadva az alaphangulatot. Nekem az ilyen filmek, ilyen jelenetek tekintetében mindenképp a Hirtelen 30 a kedvencem. S hát ott vannak a Rémálom az Elm utcában filmek is, melyeknek számos szórakoztató, élvezhető darabja van.) S létezik az olyan rémálom, ami után az ember valóságos rémülettel, esetleg verítékezve, lesokkolva ébred, szinte már talán halálfélelemmel.

Az illető álomban elkezdenek zajlani a történések, egyre kíváncsibbá válsz. Majd a történések ellaposodnak, és esetleg túlságosan ismerőssé válnak – bár ez lehet jó is, rossz is –, de te mégsem veszted el a lelkesedésed; mert azt érzed, hogy ez az álom akár még bőven tartogathat izgalmakat. És mégis felébredsz, jelentős hiányérzettel. Ez a film is pontosan ezt az érzést hozta számomra, mint az imént felvázolt álom. Az első részt szerettem. Javarészt a főszereplő lánynak köszönhetően; és például amiatt, mert tekinthető egy kerek, lezárt történetnek. Egyébként 2 egyetemi előadás közötti lyukasórában néztem meg a filmet egy közeli moziban. Így nem volt kérdéses számomra, hogy látni akarom ezt az epizódot is, persze ugyanúgy moziban. Egy kissé szkeptikussá tett, hogy lecserélték a stáb jelentős részét – bár ez talán az első rész kerekségének is köszönhető –, s az, hogy egy furcsa srác került talán leginkább a történet középpontjába. Igaz, filmbeli nővérkéje is szerencsére egyre nagyobb hangsúlyt kapott.

Álmodnám tovább

Ennek ellenére a film jól indult, az alapötlet szinte pazar. Bár Jack Black hiánya egyre feltűnőbbé vált. S olyan érzésem volt, hogy talán sok pénz ment el a film lendületességének beindítására, elfogyott a film elkészítésére szánt pénz jelentős része. Azt gondolták, bőven elégséges és megfelelő lesz, ha visszanyúlnak az első részhez. Szerintem mindenféle átkötés nélkül tették ezt, amire szükség lett volna. S aztán végül a levegőben lógva hagyták az egészet. Egy hatalmas csavarnak szánt momentummal félbevágták a filmet. Ami akkor lenne leginkább érthető számomra, ha egy filmnek már számos epizódját leforgatták, és egy hosszabb darabbal akarják lezárni a történet-folyamot, lásd például a Harry Potter-filmeket. Eme film esetében azonban ezt a megoldást valahogy indokolatlannak érzem.

Bizonytalan számomra, hogy ezzel a végkifejlettel tökéletesen el akarták-e varrni a szálakat. Viszont akkor némiképp érthetetlen számomra, miért is készítették el ezt a filmet. Tudom, le akartak húzni a franchise kapcsán még egy bőrt. Na de biztos, hogy szerencsés, hogy ilyen darabbal tették? Ha tényleg le akarták zárni az egészet, akkor talán igen. Bár akkor is megtehették volna ezt egy szebb emlékű darabbal. Szerintem érdemes lett volna még pihentetni ezt az egészet, és gyűjtögetni rá a pénzt, hogy legalább egy kicsit nagyobb volumenű alkotás készülhessen. Vagy eleve terveznek folytatást a filmnek? Ez 2 okból lenne különös. Ha például egy filmtrilógiát akarnak készíteni, ez esetben a trilógia egy kerek egész, s 2 "félfilmből" állna össze. Bár talán a Csillagok háborúja filmek legkorábban elkészült trilógiája is némiképp ilyen. Ott mégis tekinthető a középső epizód lezártnak. Másrészt miből gondolják azt, hogy eme film megtekintése után az emberek kíváncsiak lesznek a folytatásra, és becsalogathatók lesznek a mozikba? Persze könnyen elképzelhető, hogy ez a darab is sok emberben kellemes emlékeket fog ébreszteni. Én ezt illetően jelenleg nem igazán tudnék állást foglalni.

Meg kell említenem még 2 szereplőt. Nem szoktam a szebbik nem képviselőit hasonló jellemzéssel illetni, egyrészt – s ez a fontosabb ok –, mert szerintem nem érdemlik ezt, így igyekszem az ilyen megnyilvánulásokat mellőzni. Ez most egy igen ritka kivétel lesz, és nyilván NEM az illető személyével van problémám. Mégis olyan érzésem volt Wendi McLendon Covey kapcsán, mintha Kate Hudsont láttam volna a filmvásznon egy elrontott plasztikai műtét után.

Említettem Jack Black feltűnő hiányát. Ennek kapcsán felfigyeltem egy különös jelenségre. Amikor egy-egy színész vagy színésznő filmográfiájában 2 egymáshoz nagyon közeli időszakban készült film is látható, s az illető az egyik filmben jelentősebb szerepet kapott, míg a másikban alig-alig észlelhető; mintha csak a jelentősebb akart volna rágyúrni, rápihenni. Jó példa erre Jack Black mellett például Linda Cardellini A Hunter Killer küldetéssel és az Egy kis szívességgel. Pedig utóbbi filmet direkt miatta néztem meg; bár jó volt őt látni ebben a röpke jelenetben is, és sokakkal ellentétben úgy gondolom, hogy az övé volt a film talán legfontosabb karaktere, igaz, némiképp elfogult vagyok Vele. S némileg "szerencsétlenebb" példa Michael Nyqvist szintén A Hunter Killer küldetéssel és a Kurszkkal. Utóbbi film megtekintésére szintén Nyqvist személye motivált nem csekély mértékben. Bár ha az illető jelentősebb szerepben történő alakítása pazarul sikerül – ami szerintem igaz Cardellini és Nyqvist esetében is –, akkor ezt a vélt rápihenést nem lehet felróni. Jack Black ennek kapcsán hagyott bennem némi kívánnivalót. Nem mondanám, hogy A végzet órájabeli alakítása rossz volt, talán ellenkezőleg. És A végzet órája egész tűrhető alkotás lett, a Libabőr 2-nél talán mindenképp jobb. Mégis, mind A végzet órája, mind Jack Black e filmbeli alakítása kapcsán maradt bennem valamiféle megmagyarázhatatlan hiányérzet.

Na de ez itt a Libabőr 2 - Hullajó Halloween című film oldala. Szerintem mindent leírtam. Felébresztettek.

családi | fantasy | horror | kaland | vígjáték

A népszerű ifjúsági könyvsorozatból, a Libabőrből készült film folytatásában visszatér a különleges képességekkel bíró regényíró, akinek szörnyei és teremtményei... több»

0