2019.04.13 19:28 Filmbarbár Olvasottság: <100x
0

Csalódás

A Shaolinok szövetsége sajnos ötlethiányban szenvedő film, amely semmi extrát sem nyújt a hasonló műfajú produkciókhoz képest. Ezeknek egy része – már amennyit láttam – egy kaptafára készült, kevéssé színvonalas iparosmunka, nagyjából hasonló témákat variálva, sok sablont egymásra dobálva. Amennyire észrevettem, mintha lenne egy forgatókönyv váz, amit tetszés szerint kiszínezhettek az alkotók, de valójában csak kevesen voltak képesek az éppen aktuális filmet a nézhető színvonal fölé tornázni, és eredetiség hiányában megragadtak a középszerűségnél. Kicsit tündérmeseszerű alkotások ezek, kicsit olyanok, mint a szappanoperák, az egyszerű nézőt próbálják szórakoztatni, és kiragadni őt a mindennapok világából.

Azért szántam időt erre a filmre, mert úgy hallottam, hogy híres alkotás, de be kell vallanom, hogy engem nem győzött meg. A figurák szokás szerint egysíkúak, lélekrajz alig akad a történetben (noha akár ezt is bele lehetett volna venni több jelenetbe is, pl. a vége felé, amikor a "koldus" szembekerül a cimborájával, aki áruló, gyilkos és hatalommániás, de sajnos ezeknek a filmeknek az az egyik jellegzetességük, hogy a mély mondanivaló kimarad), a cselekmény sem különösebben izgalmas vagy egyedi, nincs kiért izgulnunk, hiszen olyan, mintha ezerszer látott jeleneteket tekinthetnénk meg újra; minden kiszámítható.

Viszonylag kevés harcjelenet akad a filmben, még esetleg ezzel lehetett volna kicsit érdekesebbé tenni a produkciót, bár azért itt is látni sok esetben, hogy megvágták a filmszalagot (pl. a sorozatban a falba álló tűknél(?) nagyon is észrevehető a bénán megoldott trükk, látszik, hogy a különböző snitteknél hogyan kapták le állóképekben a díszletet), vagy gyakran előfordult az is, hogy karddal/késsel vívtak ugyan, de a fegyver pengéje nem lett véres, holott éppen keresztülszúrtak azzal valakit, szóval ilyen "apró", mégis illúzióromboló figyelmetlenségekből elég sok jutott a filmbe. Másrészt olyan bugyutaságokat is le akartak nyomni a néző torkán, mint pl. helyből felugrik a szereplő x méter magasra, vagy éppen a kezével levegőt tud fújni, és szétválasztja a vízesés vizét. Ezeken már csak nevetni tudtam kínomban.

Összességében véve kb. végigunatkoztam az egész filmet, abszolút nem volt érdekfeszítő vagy nagyon különleges, számomra legalábbis csalódást jelentett.

0