2019.06.17 12:39 Kóborló Olvasottság: 177x
1

A mutálódó borzalom

Az 1989-ben bemutatott The Terror Within (Rejtőzködő borzalom) nagyon alacsony költségvetése miatt (kb. 1. millió dollár volt), és mert egy ismertebb Alien klónnak készült a film, aránylag elég ismert lett, főleg a B-filmes körökön belül, ezért akkora nagy meglepetés nem érhette a nézőjét, hogy 1991-ben már be is mutatták a folytatását, ami fele akkora költségvetésből készülhetett el, mint "nemes" elődje. Illetve az első rész befejezése is biztosíthatott egyfajta alapot annak, hogy a történetnek még csak az első felvonását láthattuk az első részben.

Jómagam elvoltam az első Rejtőzködő borzalommal, egyáltalán nem fogok valaha is úgy gondolni rá, mint egy jó filmre (mert hát attól azért elég messze volt), de egy tipikusan a 80-as évek poszt-úapokaliptikus akció sci-fi horrorjait megidéző B-filmes alkotás volt, aminek meg persze még volt egy retro hangulata is nálam, hisz jó párszor láthattam fiatalkoromban.

A két évvel rá következő folytatása (amihez, ha jól emlékszem, szintén volt szerencsém anno) nem sok mindenben szeretett volna változtatni az elődjéhez képest. Történetvezetése szerint a film egy jelentős részét két fő szálra bontanám. Az első az új földalatti bázis (ami kísértetiesen hasonlít az első részben látott bázisra), illetve az ott lévő új karakterek, akik azon kívül, hogy többen vannak, mint elődjeik, szinte felejthető karakterek lennének. A másik szál az első rész túlélőjének az útját mutatja be nekünk, aki épp nem akadálymentesen halad az új bázis felé. Egyértelműen számomra ez a második szál volt az értékelhetőbb a filmben, hisz majd a bázison történtek elég hasonló körülményeket generálnak, mint az első részben látottak. Vagyis, hogy egyetlen aprócska eltérésben. Miszerint itt már a mutáns lény is mutálódni fog.

Nehezen tudnám eldönteni, hogy melyik rész volt a jobb, hisz az első rész talán hangulatosabb volt valamivel, de ez (főleg a két szálon folytatott történetvezetés miatt) pedig tartalmasabb volt. Mégis talán az első részét emelném kicsivel jobban ki, mert ott hatásosabb volt a mutánsaink megjelenítése, mint itt. Talán azt mondanám, hogy a két filmet egyben kell megnézni, hogy teljesen értékelni tudjuk őket. Akik szeretik a tipikusan B-filmes elemeket felsorakoztató sci-fi horrorfilmeket, tehetnek egy próbát mindkét résszel, de figyelmeztetném őket, hogy az elvárásaik ne legyenek magason a Rejtőzködő borzalommal szemben.

1