Demagorgon, jó zene és mindig Coca-Cola!

A Stranger Things-re simán lehet azt mondani, hogy az év sorozata. A harmadik évad kritikáit olvasva figyeltem fel igazán rá. Nehéz behatárolni a film műfaját. Sci-fi, horror? Talán mindkettő keveréke, de ami biztos, nagyon szórakoztató is. A sci-fi és fantasztikus zsáner mellett a Stranger Things magában hordozza a korszak jellegzetes horror elemeit is (a dolog például rendszeres visszatérő a sorozatban közvetlen utalások és átvett stílusjegyek révén). A történések misztikumát számomra egy nagyon erős Stephen Kinges utóíz adja.

Na de nézzük is! Az első évadban rejtélyes módon eltűnik egy kisfiú, akinek eltűnését barátai nem hagyják annyiban, és egyre érdekesebb úton kerülnek közelebb az igazsághoz. Itt jön a képbe Eleven "Tizzi", akit Millie Bobby Brown alakít zseniálisan. De itt meg kell említenem a többi gyerekszereplőt is, mert ők is nagyon sokat tesznek hozzá a film sikeréhez. Mike (Finn Wolfhard), vagy legjobb barátja, Will (Noah Schnapp), vagy Dustin (Gaten Matarazzo). Le a kalappal a srácok előtt! Eleven, a telepatikus képességekkel rendelkező kislány, aki beáll a fiúk mellé, szembe néz a veszéllyel és a szomorú igazsággal is. Nagyon részletesen nem mennék bele a történetben,mert nem szeretnék spoilerezni semmit, de jön a dráma, jönnek a csavarok és persze a válaszok is, noha maradnak kérdőjelek néha, de ez így jó, egy szép kerek sztorit kapunk a végére. Azért persze maradnak kételyek, de ez pont elég, hogy mindenképp folytasd a második évaddal.

Demagorgon, jó zene és mindig Coca-Cola!

Az első évad a 80-as évek eszköztárával mesélt el egy izgalmas, néha drámai történetet a felnőtté válásról. Kiváló színészekből álló gárdával, játszi' könnyedséggel ragadják meg a nézők kezét, és vezetik végig a nézőta "horrort", sci-fit és a fantasy-t ötvöző világon. 1 év telik el a hátborzongató események után, Hawkins városa talpra állt, leporolta magát, de a sebek nem gyógyultak be teljesen. A felszínen minden rendben, a csapból is egy furcsa nevű színésszel készült film, a Terminátor folyik, a fiatalok a Szellemirtók ruháiba bújva igyekeznek begyűjteni minél több édességet, közben pedig baljós események követik egymást. A felszín alatt dolgozik a gonosz, percről percre nő a feszültség, és minden jel arra utal, hogy az évforduló nem múlik el eseménytelenül. Az első évad csúcsra járatott elemei mellett lényegesen nagyobb hangsúlyt fektet a szereplők magánéletére, emellett mélyebbre merülve a horror és a coming of age zsánerében. Itt mindenképp megemlíteném Winona Ryder (Joyce) visszatérését, akit az Ollókezű Edward óta nem láttam,és elég jól hozza a gyermekéért küzdő édesanyát, vagy, aki ebben segítségére van,David Harbour (Jim Hopper) seriff. Ő az egyik kedvenc karakterem. Egyszerre laza, kemény és érzelmes.

Itt nem is árulnék el többet, de a második évad után szerintem többen egyetértenek majd velem. A második évad volt a legütősebb szerintem. Az első egy nagyon jó kezdés volt, a második évad pedig a "hab a tortán". Zseniális! A harmadik évad sem okozott csalódást, bár az első kettő (nekem) mindenképp erősebb volt. 1985-ben járunk, hőseink már tinédzser korba léptek, beindulnak a hormonok, élvezik a nyári szünetet, illetve Hawkins-ban épült egy pláza, ami új lehetőségeket nyújt a szórakozásra. Aztán szépen lassan egyre furcsább dolgok történnek, és úgy néz ki, az "elmenyúzó" visszatért. Itt meg is állnék a sztorival, mert újfent nem szeretnék spoilerezni. Kapunk egy új karaktert is, Robint (Maya Hawke), aki mellesleg Uma Thurman lánya a való életben. Robin és a jóképű Steve (Joe Keery) nagyon szórakoztató páros, de aki a legjobb fej, az Erica (Pria Ferguson); a dumáin behaltam. Ő egyébként Lucas (Caleb McLaughlin) kishúga.

Mindent összevetve a Stranger Things-ről bátran kijelenthető, hogy kult sorozattá nőtte ki magát. Minden elismerésem a Duffer testvéreké. Ami biztos, hogy a 80-as években legszebb a barátság, legrondábbak a szörnyek és legjobbak a zenék!

93 Stranger Things  (2016)

dráma | fantasy | horror | misztikus | sci-fi | thriller

A történet egy csendes kisvárosban játszódik, ahol mindenki tud mindent a másikról. Egy nap eltűnik egy gyermek, mely felbolydítja és ízeire kezdi szétszedni a városka... több»