2019.07.18 23:09 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Színre lép zombi Jason

A 80-as években a Péntek 13-as filmek szinte olyanok lettek, mint maga Jason, újra és újra visszatérők, szinte elpusztíthatatlanok, teljesen mindegy, hogy a széria már egy-két rész óta finoman szólva is gyengélkedett. Jómagam egyértelműen az első Péntek 13-as filmet tartom a legjobbnak, de valahogy a rá következő második és harmadik részt is bőven a minőségi horrorfilmek közé sorolnám. A sorozat hanyatlása valahol számomra a negyedik rész körül, vagy az ötödik résztől kezdődik, és sajnos igen, ez alól jelen Péntek 13-as filmünket sem tartom kivételnek. Nagy horrorrajongóként már nem egyszer végignéztem az összes Péntek 13-as filmet, de furcsamód valahogy mindig jelen rész, illetve a hetedik rész jeleneteit tudtam a legkevésbé felidézni. Ami azért is furcsa, mert az egyik kedvenc horrorikonom e részben kapja meg úgynevezett végleges formáját, hisz innentől kezdve Jason egy elpusztíthatatlan gyilkológép, úgyis írhatnám, e résztől lép színre zombi Jason annyi kivétellel, hogy ő nem megenni akarja a gyanútlan áldozatait, hanem "csupán" megölni, méghozzá elég változatos módszerekkel.

Olvastam egy-két helyen, hogy a hatodik felvonás sokkal több humoros jelenetet tartalmaz, mint ez eddigi bármelyik előző része, és akár még mint egy horror-vígjáték is működőképes lenne. Egyáltalán nem értek egyet ezzel a kijelentéssel; még akkor is, ha valós tény, hogy tényleg megtalálható a filmben a humor, inkább abban a formájában, hogy egy-két beszólás egész vicces lett, illetve hogy Jason egy-két jelenetben elég viccesen értelmezi az új képességeként alkalmazott természetfeletti erejét. Ha ezektől eltekintünk, a film semmiféle humort nem tartalmaz, sőt az előbb felsoroltak is inkább csak megmosolyogtatni tudják néha a nézőt, megnevettetni nem nagyon. Mindezek mellett persze próbál félelmetes is lenni, ami viszont szintén jóval kevésbé sikerül, mint mondjuk az első három rész bármelyikében. A színészek és karaktereik ismét követik az eddigi részek alaposan kitaposott ösvényét, hisz totál jellemtelenek, és Jason mellett csupán háttérkarakterek. Ez a kijelentés annyira megállja a helyét ennél a résznél, hogy elméletileg az eddigi legrövidebb játékidejű Péntek 13-as film mellett e részben van a legtöbb elhalálozás is.

Színre lép zombi Jason

Összességében nem marasztalnám el túlságosan ezt a részt sem, nem gondolom, hogy a teljes széria figyelembevételével ez lenne a leggyengébb epizód, sokkal inkább átlagos.

horror | thriller

A péntek 13. - VI. részében Tommy Jarvis gyermekként megtette azt, amit senki se tudott: megölte a rettegett gyilkost, Jason Vorhees-t, aki a Kristály-tó nyaralóit tartotta... több»

0