2019.07.24 15:12 Berto49 Olvasottság: 346x
0

A bujkáló náci és csodálója

Elismerésre méltó az a tematikai gazdagság, amely Stephen King terjedelmes munkásságát jellemzi. A népszerű irodalmi művek – thriller, horror, sci-fi, fantasy – mindegyikében alkotott maradandót. Történetei révén, meg közkedveltsége nyomán számos regényét meg is filmesítették. Az adaptációk színvonala hullámzó minőségű, van olyan, amelyet a szerző ki nem állhat, de ugyanakkor a legelismertebb kultfilmnek számít (Kubrick – „Ragyogás”), de előfordul olyan is, amely a bűn rossz kategória legalja („A kukorica gyermekei”).

A szóban forgó feldolgozás rendezője, Bryan Singer a „Közönséges bűnözők” című, kitűnő filmjével beírta a nevét a legnagyobbak közé, de ezzel a munkájával sem vallott szégyent. A King művekben gyakran előforduló természetfeletti elem ebből hiányzik, bár a két főszereplő ördögi természetét joggal lehet annak minősíteni. A casting nagyon jól sikerült, Ian McKellen és Brad Renfro kifogástalan alakítást nyújtott. A 11 éves korában már az „Ügyfél” című filmben szereplő Renfro rövid, 25 évig tartó élete során sokszor került összeütközésbe a törvénnyel, halálát is a hivatalos verzió szerint heroin túladagolás okozta. A bujkáló náci háborús bűnös és a perverz érdeklődésű tinédzser kapcsolata lélektani remeklés, azzal együtt, hogy mindketten negatív figurák, egyikkel sem tud azonosulni a néző. A kisregény és a film a befejezésben tér el egymástól, az eredeti ütősebb. Valószínűleg nem akartak az amúgy is gyakori fegyveres (iskolai) támadásoknak filmes tápot adni.

A bujkáló náci és csodálója

Úgy hiszem, hogy a film joggal került be a gyűjteményem King-adaptációk szekciójába, többek között a „Ragyogás”, a „Dolores Claiborne” és a „Remény rabjai” közé.

77 Az eminens  (1998)

dráma | krimi | thriller

Todd amerikai tinédzser, aki megszállottja a második világháborúnak, és különösen a nácik népirtása kelti fel az érdeklődését. Csakhogy érdeklődése csakhamar veszedelmes... több»

0