2019.07.27 00:40 HE7EDIK Olvasottság: <100x
0

Moore féligazságai

Az amerikai egészségügy egy katasztrófa, ezt eddig is tudtuk. És akkor mi van? Miért, a miénk nem az? Nálunk nem hal meg 20-30 ezer ember évente, mert késve, vagy egyáltalán nem kap ellátást munkaerőhiány miatt? Pedig nálunk van elvileg társadalombiztosítás, nem igaz? Semmit nem jelent. Ha az ember azt akarja, hogy normálisan ellássák, hát fizet érte. És vajon még hány ilyen ország van nem csak az EU-ban, de szerte a világon?

Moore hajlamos a ferdítésekre saját igaza alátámasztásához, amiből persze jól megél. A kóla, puska, sültkrumpliban azonban nem volt annyi belőle, mint itt. Úgy állítja be Amerikát, hogy még Kubában is fényévekkel jobb az egészségügyi ellátás... Most komolyan, van olyan hülye, aki elhiszi ezt egy harmadik világbeli országról? Az angol és francia kirándulásaiban is hemzsegnek a ferdítések, mindenki boldogan nyilatkozik, úgy beállítva országát, mint ha az lenne a földi paradicsom... ugyan már. Meg lehet nézni, az angolok hol tartanak most, egy Brexit nem megy nekik, a franciáknál is azóta mennyi tüntetés volt? Gondolom, jó dolgukban mentek az utcára... Persze, az említett két nemzet fényévekkel jobban él, mint pl. mi, magyarok, de ahogy Moore ezen országokat beállítja, az egy nagyon erős túlzás. Az a támaszpontra utazás meg, na az kb. annyira volt röhejes, mint a Kapitalizmus szeretemben a végén, mikor hangosbemondóval az üres, lezárt utcán számonkérte a New York-i tőzsdét. Vagy, mikor a kóla puskában készített egy összevágott, hatásvadász riportot Hestonnal.

Moore féligazságai

De Moore ilyen, filmjeit mindig összevegyíti a valóság és a kitaláció elegyeivel. Ettől függetlenül, mint minden filmje, rendkívül fontos és figyelemfelkeltő, mert azok az amcsi családi tragédiák bizony valóban megtörténtek, és azóta még mennyi megtörténhetett, jobb bele sem gondolni. Mikor valakinek arról kell döntenie, melyik ujját varrják vissza, megtagadják az életmentő vesét, mindezt azért, hogy az embertelen, profitorientált biztosítók még többet kereshessenek. Sajnos Amerika ilyen, nem hiába onnan származik a mondás: Az idő pénz! Az emberi élet pedig olcsó...

78 Sicko  (2007)

dokumentum | dráma

A film erős nyitással indul: bemutatja néhány hétköznapi amerikai ember sorsát, akiknek felforgatta, tönkretette az életét egy egészségügyi katasztrófa, egyeseknek pedig az... több»

0