2019.08.02 13:12 Kóborló Olvasottság: 107x
1

A szörfös és a nagy fehér digitális cápa

Nagyon régóta kerülgettem már ezt a filmet (pedig kimondottan kedvelem a cápás filmeket), de tegnap este végre rászántam magam, igaz, voltak bőséggel fenntartásaim vele kapcsolatban, de mivel a legtöbb kritika pozitív véleményt fogalmazott meg róla, ezért, ha félve is, de megnéztem, és azt kell, hogy írjam, hogy kimondottan tetszett a film.

Általában a legtöbb cápás filmben egyszerűen nehezen tudják megtalálni a készítők azt a fajta összhangot, amivel sikerre lehet vinni egy efféle filmet. Vagy a történet sikeredik gyengére, vagy a karakter küzdelmei hagyják hidegen a nézőt, vagy csak egyszerűen gyengék az effektek a filmben. Nos jelen filmünknél szinte minden rendben van, és még ezeknek az összhangját is kellő mértékben tudták egybetartani. Mindezek mellett pedig végig fenn tudták tartani mind az érdeklődésemet, mind pedig a feszültséget. Pedig a történet egyáltalán nem bonyolult, sőt kimondottan egyszerű, de talán pont az ebben rejlő minimalista megjelenítése miatt számomra kimondottan élvezetes volt. A főhősnőnk karaktere maximálisan szimpatikus volt, ezért végig együtt tudtam izgulni a megpróbáltatásaival, és meglepő módon reménykedtem is abban, hogy happy endként végződik. A filmben rengeteg vizuális effekt van, de ezek kimondottan jól néznek ki, végig látszik rajtuk, hogy a költségvetés legnagyobb hányadát erre fordították.

A szörfös és a nagy fehér digitális cápa

Egy cápás filmnél a fentebb felsorolt dolgok mind-mind fontos tényezők, de mindezek elhanyagolhatóvá válnak, ha mondjuk a cápa megjelenítése gyengére sikeredik. Nos a filmnél e téren sem akartak a készítők bizonytalanra menni, hisz nemcsak hogy jól néz ki a digitális technikával megalkotott nagy fehér cápa, de a megjelenésébe még képesek voltak olyasfajta erődemonstrációt belevinni, ami által tovább tudták fokozni a félelemérzetemet vele kapcsolatban.

Két dolog volt, ami miatt nem tudom a filmet a zseniális kategóriába sorolni, az egyik, hogy talán túl sok mindennel ruházták fel a cápát. Komolyan mondom, néha már az az érzésem volt, hogy valami személyes ellentét fűti a főszereplőnk iránt, és nem csak élelemként tekint rá, hanem inkább egy elpusztítandó élőlényként. A másik dolog a film befejezése. Nem mondom, hogy rossz, vagy, hogy máshogy is elkészíthették volna, de nekem kicsit valótlannak tűnt.

Mindent egybevéve egy kimondottan kellemes és szórakoztató cápás filmet tisztelhetünk A zátonyban, és mivel e zsáneren belül – legnagyobb sajnálatomra – elég ritkán készülnek valóban értékelhető alkotások, ennek a filmnek mindenképp helye lesz a kedvenceim listáján.

75 A zátony  (2016)

dráma | horror | thriller

A zátony című minimalista thrillerben egy gyászoló fiatal nő úszni indul az óceánban. Azonban a könnyed úszkálás rémálommá változik, mikor egy cápa tűnik fel a... több»

1