2019.08.15 16:16 Artúr Olvasottság: <100x
1

Frankenstein újra alkot

Leülnél egy kis időre, de nem szeretnél bugyuta sorozatot, hányingert keltő depresszív mozit, életunt vígjátékot, vérfagyasztó horrort nézni? Valami pörgősebbre, szórakoztatóra, elvivősre, kalandosra vágysz? Pont vacsoraidő van, már fél órája bújod a mafabot, de a legtöbb mozifilmnek címről megmondod a végkifejletét, így egyikhez sincs kedved? Megnyugtatlak, ez lesz a tökéletes mozgófilm a pillanatnyi szerves igényeidhez. Igen, ez az alkotás is valamelyest sablon, de amolyan odaszólós, intelligens humorú sci-fi. Van benne kellemes fordulat, elgondolkodtató utópia, társadalomkritika, tech, szerelem, nőbálvány, kocsik, robotok, mesterséges intelligencia, múlt és jelen találkozása, szegények és gazdagok, rendőrök. Mi kell még? De komolyan.

A mesterséges intelligencia és az önvezető autók margójára: azt gondolom, hogy minden ilyen film/sorozat egy tényfeltáró kutatás, egy fantázia-kísérlet, amely, ha részben már meglévő technológiák etikai és szociológiai kérdéseit fejtegeti, akkor is mindenképpen hasznos, üdvözlendő a filmművészetben. Voltaképpen ez a gondolat a sci-fi melletti pálcatörés.

Frankenstein újra alkot

Douglas Adams, a Galaxis útikalauz stopposoknak című (és a többi) könyvével – Isaac Asimovot még nem is említve – mind közelebb és közelebb hozta a tudományt és a fejlődést a hétköznapi emberekhez, akik a kellemes szórakozás jegyében kezükbe vettek egy könyvet, vagy beülnek ma egy moziba. Véleményem szerint nyitottságot és szellemi szabadságot hoznak ezek a történetek, úgy, ahogyan az Upgrade - Javított verzió-is. Nézzétek! Bár elképzelhető, hogy ezt a véleményt egy mesterséges intelligencia írta. Talán egy MI nem ejt nyelvtani hibákat. Vagy mégis, csak azért, hogy emberinek tűnjön. ...

„Miután 4 milliárd évig járta a szerves összetevők országát, az élet kitör a szervetlen birodalom pusztaságába, és olyan formákat ölt, amelyeket legvadabb álmainkban sem képzelnénk. Elvégre a legvadabb álmaink is a szerves kémia termékei.” - Yuval Noah Harari

akció | sci-fi | szatíra | thriller

A történet szerint egy férfi feleségét meggyilkolják egy rablás során, míg ő deréktól lefelé lebénul. Egy új, kísérleti technológiának köszönhetően mesterséges... több»

1