2019.08.15 22:01 Az amatőr Olvasottság: 395x
0

Vigyázat, tényleg ÉLES!

A vélemény spoilert tartalmaz!

Egy igazi keményvonalas pszichothriller, amely mindkét fő érzékszervünkre, a szemünkre és a fülünkre is mellbevágón hat. Az atmoszféra teremtés a sorozat egyik talán legnagyobb erőssége. A zene, a vágások, a flashbackek mind úgy hatnak, mint egy-egy jól irányzott üvegszilánk, ami tökéletesen eltalálja a nézőt. Az éles tárgyak mély sebeket tép a lelkünkbe, miközben nézzük, és különleges, bizarr, beteg hangulatával szinte már az első rész után leránt a mélybe. Tulajdonképpen az egész sorozat erről szól, és a történet fő motivációja is ez: lerántani az álarcokat, lemosni a cukormázat a békésnek tűnő rettenetről. Nem is a nyomozás a lényeg, hanem a lepel lerántása egy városról, emberekről, mindenről.

Vigyázat, tényleg ÉLES!

A brutális gyerekgyilkosságok csak eszközként szolgálnak az elkendőzött jelen és múltbeli sebek feltépésére, mondhatni késként szántanak végig a csöndes nyugalom álcájába burkolózó kisvároson. Itt ugyanis semmi sem igazán valódi, bizonyos szempontból a végkifejletet tekintve még maga a történet sem. Tele van az egész rejtett utalásokkal, elhallgatásokkal. Behúz egy egyszerű klisébe, megvezet, hogy aztán az utolsó, de komolyan az utolsó egy percben minden a feje tetejére álljon. A magyarázat pedig szinte teljesen elmarad, mindössze egy sebtiben összevágott stáblistába ágyazott brutális katyvaszt kapunk, ami hatalmas ürességet és döbbenetet hagy maga után.

Az Éles tárgyak tehát nem egy klasszikus krimi,hanem inkább egy hatalmas érzelmi hullámvasút, mely az emberi természet legsötétebb oldalait igyekszik már-már fájón precíz tökéletességgel bemutatni. Ez utóbbit viszont kifogástalanul csinálja. A nyolc rész lassan, finoman szövött hálójával a sorozat tényleg a pokol legsötétebb bugyraiba enged betekintést. Az erőteljesen domináló kétoldalúságot mi sem szemlélteti jobban, mint Amma karaktere, aki az egyik pillanatban aranyos 12 éves kislány, a másikban meg már 18 éves, őrülten bulizó kamasz. Sokszor mondják, az alkohol kihozza az emberből az igazságot, hát Ammaból tényleg azt hozta ki, amikor minden egyes részeges jelenetében erőszakos, önkényes, figyelem mániás volt, csak akkor ezt még nem tudtuk. Ugyanis csak a sorozat végére derül ki, hogy a valóságban is ilyen. Igazából az ő karaktere hozza el a tetőpontot a történetben. Az ő átváltozása minden addigi gonoszságot és kétszínűséget felülmúl, és ezzel végleg lezárja a borzalmak sorát.

Végeredeményben, bár nehezen feldolgozható volt, mégis nagyon illett ez a lezárás a sorozathoz. Minőségi emberi dráma volt, mély, talán túlságosan is mély tartalommal. Részemről 4.5\5

dráma | krimi | misztikus | thriller

A nyolcrészes krimisorozat középpontjában Camille Preaker újságírónő áll, aki a pszichiátriai kezelését követően visszatér szülővárosába, a Missouri állambeli Wind... több»

0