2019.08.31 22:33 Filmdoki Olvasottság: 174x
0

Vissza a '90-es évekbe?

Gyakran eszembe jut, milyen jó is lenne újra egy old-school buddy movie-t látni. Persze, pár éve ott volt a Rendes fickók, de az igazat megvallva számomra a kislány tönkrevágta azt a filmet, Crowe és Gosling között pedig nem éreztem annyira a kémiát, így egy egyszer szórakoztató, de egyébiránt felejthető filmet kaptam. Bár ehhez szerintem az is hozzájárult, hogy Shane Black nem annyira jó rendező. Érti, hogyan kell pörgős sztorikat megírni, de a vászonra vitelükkel már gondjai adódnak. Szóval, igen. Azóta is sajnáltam, hogy nem érkezik az utánpótlás, így maradt a jó öreg klasszikusok újranézése. Michael Dowse viszont változtatott ezen.

Az Übergáz cím hallatán nem csoda, ha sokaknak elmegy a kedve a filmtől. Az angol cím egy vicces szójáték, amit simán meghagyhattak volna nálunk is, mivel a szinkronos verzióban is ellövik. Az ostoba fordítás azonban senkit ne rémítsen meg, ugyanis a film jó! Személy szerint könnyesre röhögtem magam rajta. Dowse méltón kezeli a buddy movie-k örökségét, és szépen emeli be saját filmjébe azok alapvető kellékeit, megspékelve korunk stílusával. Az összkép pedig egy percre sem inog meg. Sőt! Gyakran érzem a mai filmeknél, hogy teljesen jellegtelenek, nincs igazi hangjuk, így furcsa hibridek, amik csak szeretnének emlékezetesek lenni. Az Übergáz viszont a legnagyobbaktól tanult beszélni. A sztorija nem nagy, viszont a forgatókönyv jó érzékkel viszi végig hőseinket sok-sok őrült kalamajkán, hogy a játékidő végére igaz barátokká váljanak. Megvannak azok a kötelező körök, melyek kellenek egy ilyen filmbe, azonban nem egy újra felmondott leckének tűnik mindez, hála a haláli dumáknak, és a Dave BautistaKumail Nanjiani duónak. A két hapsi között megvan az a kémia, ami egykor a Gibson–Glover, Willis–L. Jackson vagy épp Nolte–Murphy párosoknál. A dialógusok viccesek, és az esetek többségében nem erőltettettek. A poénok is ügyesen vannak megalapozva, és kiválóan oszlanak el a bő másfél óra alatt, szóval a rekeszizmokat rendesen megdolgoztatja a film. Másrészt az az igazi klasszikus akciófilmes hangulat végig jelen volt. A nagyváros bejárása, az emlékezetes mellékfigurák, meg a hangulata az egésznek. Nem tudom, mennyire volt szándékos a készítők részéről, de istenigazi nosztalgikus hangulatot teremtettek.

Vissza a '90-es évekbe?

Negatívumként az említett gyengébb történetet lehet egyrészt felhozni, mely lényegében nem zavaró, mert hiába szinte megalapozatlan a csavar, és a "bosszút kell állnom a meggyilkolt társamért" lapot is láthattuk már ezerszer, a fent említett pozitívumok miatt egyáltalán ezek nem zavarók. Az akciók még azok, melyek lényegesen gyengébbek, mint a nagy buddy filmekben. Akadnak persze kreatív ötletek itt is, illetve az áruházi bunyó az egyenesen zseniális, de összegészében nem emiatt fog maradandó élménnyé válni a film.

Hogy én is olyan "frappáns" legyek, mint a hazai címfordító, az Übergáz egy überkirály film. Szórakoztató, őrült mozi. A stáblista elindulásakor százas vigyorral álltam fel, és azzal a gondolattal a fejemben: igen! Átélhettem azt, amit a '80-as '90-es évek nézői. A legnagyobb buddy movie-k méltó örököse ez a film, és azt hiszem, ennél nagyobb dicséretet nem is kaphatna.

70 Übergáz  (2019)

akció | krimi | thriller | vígjáték

A nyugis sofőr egy tapasztalt rendőrt szállít, aki közel jár egy brutális gyilkos elfogásához. Rövidesen ráébred, hogy a következő órákban nemcsak kitűnő fuvaros... több»

0