2019.10.28 12:16 Lubi Olvasottság: 533x
3

Nyomozás a korrupció hálójában

Edward Norton írta, rendezte, ő a főszereplője is az Árva Brooklyn című kriminek, mely ezáltal nyugodtan tekinthető a sztár szerelemprojektjének. Ambícióból valóban nem is volt hiány a filmben. Szórakoztató, feszült moziélményt tett le Norton az asztalra, mellyel ugyanakkor nem fogja beírni magát a filmtörténetbe.

A film az ötvenes évek New Yorkjába kalauzol el minket, ahol egy magánnyomozó cég működésébe nyerhetünk betekintést. A főszereplő, Lionel Tourette-szindrómában szenved, ami megnehezíti beilleszkedését az emberek közé. Főnöke, Frank segít neki boldogulni, és neki köszönhetően tudja kihasználni elméje hasznos képességeit is, vagyis azt a képességét, hogy mindent meg tud jegyezni. Frank halála után Lionel nyomozni kezd a gyilkosok után. A szálak pedig az egész várost behálózzák.

Nyomozás a korrupció hálójában

Az Árva Brooklyn cím két dologra utal, főszereplőjére és magára a városra. Ez meg is alapozza a történet két síkját. Az egyikben Lionel, a Tourette-szindrómás magánnyomozó életébe nyerhetünk betekintést, a másik pedig a város korrupt vezetésének és bűnügyi hálózata bonyolult rejtélyének kibogozása. A magánéleti szálban Norton bizonyítja színészi tehetségét, ugyanakkor azt is, hogy rendezői tapasztalatlansága nem enged teret komoly dráma kibontakozásának, és az érzelmi töltet is végig háttérbe szorul, illetve ki sincs eléggé dolgozva ahhoz, hogy kellő magasságokba emelje a történetet. A krimivonal csavarossága viszont nem hagy kivetnivalót maga mögött. A forgatókönyv kellő sebességgel adagolja az információkat, és Lionellel együtt tudjuk felgöngyölíteni a szálakat, melyek a legfelsőbb körökbe vezetnek.

Edward Norton valóban ügyesen és lelkesen formálja meg a nyomozó karaktert, és őszintén ábrázolja betegségét is, mely időnként hátráltatja ugyan, de mégis olyan képességeket is nyújt, melyek segítségével kiváló nyomozó válik belőle. A traumáit többnyire a folyamatos narrációból ismerjük meg, és munka közben izgalmas jeleneteken keresztül követjük végig nyomozási technikáját, de ennek ellenére sem kapunk mély karakterdrámát, vagy felszínesnél jobban érintett magánéleti témákat. A film drámai csúcspontjai sincsenek kidolgozva, kiemelve. A történet erős atmoszférája adja a hangulat alapját, amiből viszont nincsenek kiugró pillanatok. A nagy rádöbbenések és megoldások, fordulatok nem kapnak teret lélegezni, elmossa őket az egyébként remek korrajz és a szövevényes nyomozás részletei. A mellékszereplők komoly drámája is a krimiszál bonyolultságát és motivációit erősítik, mintsem az érzelmi elköteleződést irántuk. Willem Dafoe szeretetreméltó megjelenései, valamint Alec Baldwin méltóságot parancsoló rossz-fiúja remek karakterek, de csak a nyomozás eszközeit szolgálják, és nem önmagukban állják meg a helyüket.

A krimivonal viszont valóban kifogástalan. Egy percre sem laposodik el, és a feszültség is folyamatosan fennmarad. Noha tartogat megjelenésében egy-két noir jegyet a film, mint a cselekmény bizonyos fordulatai, a narratíva bonyolultsága vagy a folyamatos narráció és a magándetektív, ezek mind csak megidéznek olyan filmeket, mint a Máltai sólyom vagy a Kínai negyed. Összetettségében képes felnőni a klasszikusokhoz, de kevésbé hagy mély nyomot az Árva Brooklyn. Mindezek mellett a valódi erőssége az üzenetében rejlik, mely kiválóan bemutatja a mai problémákat, és árnyaltan reflektál a mi világunkra is az 50-es évek környezetéből. A korhangulat kiváló megidézése a kisebb költségvetés keretei között is remekül szolgálja a sztori megjelenésének hátterét. Izgalmas, esetenként vicces, tartalmas, szórakoztató történet kerekedik ki a filmből, amelyen nem érződik a két és fél órás játékidő sem.

Az Árva Brooklyn erős szentimentalitással fordul témájához, de képes a ma emberéhez szólni, és rendkívül aktuális üzenetet hordozva rávilágítani különböző korrupciós, hatalmi és faji problémákra, amik Magyarországon is épp annyira érvényesek, mint Amerikában. Mindamellett a kiváló, csavaros történet és feszült krimivonal végig a vászonra szegez minket. Kiváló karakterek színesítik remek színészek megformálásában a filmet, akik mégsem kapják meg a kellő érzelmi mélységet és csúcspontokat, ami leginkább a tapasztalatlan rendezésnek tudható be. Ennek ellenére az Árva Brooklyn egy kiváló alkotás, és garantáltan nem okoz csalódást, még, ha nem is válik kultfilmmé.

dráma | krimi | misztikus

A brooklyni nyomozó halála nagy csapást jelent Lionel Essrog (Edward Norton) számára, aki árva fiúként került a kopó pártfogásába. A gyilkosok nyomába ered, s bár úgy... több»

3