2019.11.19 13:27 Artemisia Olvasottság: 702x
5

Egy drogbáró története

Messze az eddigi legjobb Escobar-film. Grandiózus alkotás Pablo Escobar teljes életéről és tevékenységéről a korai sikerektől kezdve felfelé ívelő tündöklése felé, drogkartellek alapításától és a szegény tömegek megnyerésétől az életpályája csúcspontját jelentő parlamenti képviselővé választásán át egészen a birodalma hanyatlásáig és bukásáig. Közben megismerhetjük ellentmondásos jellemét, néha a szegények jótevőjeként, gondos apaként, szerető férjként, vagy épp szenvedélyes szeretőként látjuk, néha pedig számító, hidegvérű maffiafőnökként, aki percek alatt dönt élet és halál felett, módszeres gerillatámadást indít a kolumbiai rendőrhatóságok ellen, és gyilkosságokkal, bérgyilkosságokkal harcol az amerikai kiadatás törvénybe iktatása ellen. A film különleges pikantériáját pedig az jelenti, hogy mindezt olyan nézőpontból mutatja meg, amilyenből még sosem láthattuk, Escobar leghíresebb szeretője, Virginia Vallejo nézőpontjából. És itt jön képbe a zseniális szereposztás.

Penélope Cruz narrációjában lenyűgöző a történet. A 2017-es év egyik legragyogóbb, legszikrázóbb játékát nyújtja, Oscar-gyanús az alakítása( méltánytalan, hogy nem is jelölték). Javier Bardam szintén remekelt a kiszámíthatatlan, nyersen modoros, avagy modorosan nyers Pablo Escobar megszemélyesítésében. Fantasztikus, ahogy a kapcsolatuk fejlődésén keresztül a film körbejárja 1. Virginia lelki állapotának változásait és karrierjének válságát; 2. az Escobar-jelenség fő állomásait tételesen; 3. a ' 70-es–'80-as évek Kolumbiájának politikai helyzetét és arculatát; 4. a kolumbiai alvilág és a rivális kartellek közötti véres háborúk és leszámolások embertelenségét és barbarizmusát.

Egy drogbáró története

Egy ilyen összetett és meglehetősen nyers témát nem lehetett egyszerű egy ünnepelt,majd kegyvesztett, finom riporternő szemüvegén keresztül nézve visszaadni, de ez nem ment a film hitelességének rovására, sőt teljesen megelevenedik a történet a vásznon. De nemcsak Escobar-antológiaként, hanem mozifilmként is megállja a helyét, mesterien szövődnek az egyes cselekményszálak, vérprofi a feszültségadagolás, a színészi játékokról már szóltam, meghökkentők a fordulatok.

70 Escobar  (2017)

akció | dráma | életrajzi | krimi

1983-ban Virginia Vallejo, a szépségéről is híres médiaszereplő, akinek kegyeiért milliomosok versengnek, megismeri Pablo Escobart. Négy évig tartó románcuk egy olyan világba... több»

5