2019.11.25 18:24 Kóborló Olvasottság: 121x
0

Esti filmkeresésem során bukkantam rá eme filmre, és mikor megláttam, hogy az eredeti címe Friday the 13th: Vengeance, egyértelmű volt, hogy adok egy esélyt neki, hisz az egyik kedvenc horrorikonom, Jason Voorhees, a hokimaszkos gyilkos újabb felvonásáról lesz szó. Nos... azt nem mondanám, hogy megbántam a ráfordított másfél órát, de, hogy egy kimondottan rossz filmhez volt szerencsém, azt bátran kijelenthetem.

Maga a történet igencsak fura, bár azt azért meg kell hagyni, hogy a film készítői legalább egy-két olyan dologról megpróbálták lerántani a leplet, ami az eddigi Péntek 13-as filmeknél ismeretlen maradt. Az egyik ilyen dolog Jason apjának a kiléte. Ha jól emlékszem, egyik részben sem tértek ki rá, ezért hát pont itt volt az ideje annak, hogy lerántsák a leplet róla. A másik dolog, amit azért már részben bemutattak a Péntek 13 szériában, hogy miként is lehet az, hogy Jason mindig visszatér a halálból, és csak ideig-óráig lehet nyugta tőle az embereknek. Ha jól emlékszem, a Péntek 13 - IX. rész: Jason pokolra jut (1993) foglalkozott ezzel (ami szerintem a leggyengébb és egyben a legfeleslegesebb Péntek 13-as rész volt).

Nos eme film figyelmen kívül hagyja az előbb említett részt (és amúgy még igencsak sok mindent figyelmen kívül hagy), és Jason halhatatlanságát az apjával kapcsolják össze. Ez még aránylag egészen rendben is volt, de a további történések finoman szólva is nevetségesek lettek. Fontos még megemlíteni a történettel kapcsolatban, hogy eme film valahol a Péntek 13 - VI. rész: Jason él (1986) után veszi fel a történet menetét, csak úgy cirka 30 évvel azután, ahogy az a történet befejeződött, és ezzel meg nem történtté teszi a Péntek 13 hatodik része után megjelent folytatásokat. Vagyis majdnem, merthogy a film közepe felé van egy érdekes utalás a Péntek 13 - VIII. rész: Jason Manhattanben (1989) című részre, bár ez talán inkább csak egy baki, amin annyira azért nem lepődnék meg, hisz jelen film hemzseg a logikai bakik egész tárházától.

Viszont ha már visszatért Jason, akkor egy igazán nagy vérfürdővel ajándékozza meg a nézőt, és talán ez az egyetlen olyan dolog, ami miatt nem került a film nálam a nézhetetlen kategóriába. Bár igaz, hogy igencsak alacsony költségvetéssel rendelkezett a produkció a közel 50 000 dollárjával, de azért folyik itt rendesen a vér, szakadnak a végtagok, hullanak az áldozatok. Kicsit olyan, mintha Jason be akarná pótolni a története szerinti kimaradt 30 évet. Nagy kár, hogy ennyi mindaz, amit a film pozitív oldalán tudnék megemlíteni.

A negatívumaival pedig Dunát lehetne rekeszteni. A történetével kapcsolatban már említettem, hogy igencsak furcsa lett, de az, amit a vágásokon és a színészi alakításoknál "csodálhatunk meg", az mindent visz. Nem akarom savazni sem a készítőket, sem a színészeket, ezért inkább csak annyit írnék erről, hogy elég erősen érezhető volt rajtuk, hogy még amatőrök a szakmában.

0