2019.12.02 10:01 Lubi Olvasottság: 168x
0

Ártatlan botrányfilm

Woody Allen legfrisebben bemutatott alkotása már egy éve ült a polcon, mire végre bemutatásra került. És most is csak Európában forgalmazzák. A tengerentúlon ugyanis hatalmas botrányt kavart, ami nem a tartalma, hanem rendezője személye miatt találta magát szemben a köz elutasításával. A MeToo kampány erejének teljében kezdték elővenni és újra felmelegíteni Woody Allen kínos botrányait, méghozzá sikerrel. Noha ez a filmen mit sem változtat. Allen azóta már befejezett egy újabb alkotást, és a közönség úgyis az ő filmje miatt ül be, nem pedig az impozáns színészgárda miatt, akik a botrányok elkerülése végett egyáltalán nem vettek részt a film népszerűsítésében.

A film maga egy Woody Allentől megszokott könnyed, romantikus komédia hosszú sétákkal és intellektuális humorral tűzdelt dialógusokkal, valamint romantikus fordulatokkal, humoros helyzetekkel. A rendező semmi újat nem mond jelenlegi dolgozatával, az ismert stílusjegyeit vonultatja fel végig a film során, különösebb változtatások nélkül. Ezáltal egy gyakran klisés szituációkba torkolló, sablonos film született a mester keze nyomán. Hiába, ha egy rendező évtizedek óta folyamatosan minden évben új művel áll elő, akkor a futószalaggyártás újabb elemei egyre kevésbé lesznek maradandó, különleges alkotások. Így van ez az Egy esős nap New Yorkban esetében is.

Ártatlan botrányfilm

A főszereplő, Timothée Chalamet jól hozza a megszokott Woody Allen alteregó karaktert, amit a mester fiatalabb (és nem túl fiatal) korában még saját maga játszott. A fiatal tehetség jól veszi át az ismert gesztusokat, miközben a szerep mégis sajátjának érződik, és nem hat utánzásnak. Elle Fanning a női főszerepben egy kifejezetten naiv és kissé álszent, ugyanakkor kalandvágyó egyetemista lányt játszik, aki intellektusa ellenére gyakran a tipikus „szőke nő” sablonját hozza, ami hiába a szerep velejárója, Fanning nem képes teljesen szerethetővé tenni a karaktert, és gyakran kifejezetten irritáló gesztusaival és eltúlzott játékával megkönnyíti a választást főhősünk számára, aki gyakran választja a Selena Gomez által megformált kissé különc, szarkasztikus lány társaságát, akivel screw-ball comedy-be illő dialógusaik garantáltan kielégítik a romantikus komédia műfajának kedvelőit.

A szokásos Woody Allen karakterek mellett a mester filmjeinek gyakori témái és fordulatai kerülnek előtérbe itt is. Egy kapcsolat működésének szabályai és a individuum megőrzése, miközben összekötjük valakivel az életünket, a házasság és a megcsalás hatása a szerelemre, a csábítók kétszínűsége, a művészek kapcsolata a rajongóikkal és egymással, valamint a generációk közötti kapcsolatok és túlzón romantikus gesztusok és szituációk mint témák mind előkerülnek valamilyen formában. A cselekményszál pedig csapong ezek között. Noha a két szálon futó cselekmény párhuzamosan futó epizódjai gyakran újabb és újabb karakterekkel ismertetnek meg, a történet fókusza háttérbe szorul, és főként a szórakoztatáson van a hangsúly, amit a könnyed romantika kedvelői meg is kapnak.

Woody Allen legújabb filmje, noha sablonos és önismétlő, még mindig magán hordozza a rendező stílusának jegyeit, aki pedig szereti ezt a stílust, az nem fog unatkozni az Egy esős nap New Yorkban alatt sem. Maradandó élménnyel nem szolgál a mozi, de remek választás lehet egy randevúra egy esős napon.

romantikus | vígjáték

Egy főiskolás pár, Gatsby (Timothée Chalament) és Ashleigh (Elle Fanning) együtt szeretne tölteni egy hétvégét New Yorkban, a váratlanul lecsapó zivatar azonban keresztülhúzza... több»

0