2019.12.04 10:59 Kóborló Olvasottság: 111x
1

Életadagok

Jelen filmünkhöz volt már szerencsém pár évvel ezelőtt, és akkor egyértelműen elnyerte a tetszésemet. Most újra elővettem, mert kimondottan kíváncsi voltam, hogy pár év elteltével és úgy, hogy a film már nem szolgálhat a meglepetés erejével, képes lesz-e rám akkora hatást gyakorolni, mint az első alkalommal. Röviden: igen.

A 2013-ban készített, The Returned című spanyol–kanadai filmet elég nehéz lenne csupán a horrorfilmes zsánerek közé sorolni, hisz sokkal inkább egy kegyetlen dráma, ami elég erőteljesen építkezik a horror adta alapokra. Talán azon filmek adnak kimondottan jó táptalajt egy horrorfilmben megtalálható drámára, ahol egyfajta társadalomkritikai vonalat is megpendítenek, és hát a zombis téma kimondottan alkalmas erre. Jelen filmünknél sincs ez másként, és talán ez adja azt a fajta pluszt, ami miatt ott is a helye a kedvenceim közt.

Életadagok

Maga a történet nekem kimondottan tetszett. Ügyesen volt felépítve, pedig hát finoman szólva zombis témájú filmekből a közel egy évtized alatt kaptunk már rengeteget, viszont ezt a fajta megközelítését én még más filmben nem láttam. Akár írhatnám azt is, hogy ha kivennénk belőle a zombis megfertőződést, és valami más súlyos és életveszélyes (és akár valós) megbetegedéssel helyettesítenénk, akkor is ezt a történetet kapnánk. Szóval maga a történet elsősorban két dolgot boncolgat, az egyik az emberi hozzáállásokat a beteg és a fertőzést hordozó emberekhez, illetve, hogy meddig mennénk el szeretteink megmentéséért. Mondjuk a film története nem elégszik meg ennyivel, hisz nagyon jól építkezik tovább a versenyfutás az idővel vonalon, és mindehhez párosít még egy kimondottan feszült légkört is a történetvezetéshez.

Egy efféle történethez nélkülözhetetlenek a jó és szerethető karakterek, és szerencsére ezt is megkapjuk. Továbbá a történetben több kisebb-nagyobb fordulat is található, ami hatással lesz a karakterek megítélésére, ami számomra még élvezetesebbé tette ezt a filmet. Technikai kivitelezésekről kevésbé kell beszélni, mint a hasonló témaválasztású filmeknél, de ami mégis volt benne, abba belekötni nem nagyon lehet, jól néztek ki.

Összességében egy ritka filmélmény volt számomra, egyfajta katartikus utazás az emberi érzelmek és félelmek tárházában. Talán egyedüli hibája a filmnek, hogy kissé kiszámíthatóra sikeredett a befejezése, de semmiképp sem sablonosra.

1