2019.12.16 08:47 Artemisia Olvasottság: 233x
4

Az apró lábnyomok rejtélye

Levett a lábamról ez a rajzfilm a maga egyszerű, egyenes, logikus, mégis tekervényes és fordulatos cselekményvetetésével. Jó példája annak, hogy egy meglehetősen egyszerű, lecsupaszított alapötletből is lehet szuper filmet készíteni igényes kivitelezéssel, aranyos, imádni való, ugyanakkor cselekményes és szórakoztató karakterekkel, aprólékosan kidolgozott makró háttérrel, azaz, hit-, monda- és hagyományvilággal, és persze mókás, mégis elgondolkodtató adalékokkal.

Az egész rajzfilm fő gyújtópontja és mozgatórugója egy fatális antitézis, mely szerint a jetik kutatják az Apróláb, azaz az ember létezését. A forgatókönyv mesterien bánik a nézőpontokkal és az információadagolással. Mind Migo, mind Pearcy nézőpontjából hitelesen és viccesen mutatja be a találkozás, és a másik faj létezésével való szembesülés és a kapcsolatteremtés, barátkozás fázisait. A jetitársadalom normáit és mítoszait pedig szintén hozzáértő gondossággal szőtték bele a cselekménybe és a rajzfilm mondanivalójába, hiszen egyrészt megtámogatja azt (a Kövek és más mondák kijelölik Migo világnézetét, a nép hozzáállását, pl. a kérdések rosszak; szokásait, pl. miért kell etetni az "égi mamutokat", vagy felébreszteni az égi csigát; valamint a rajzfilm drámai vonalát Migo lelki vívódásának, száműzetésének okaként), másrészt a valósággal kontrasztot alkotva felhívják a figyelmet arra, hogy miért volt szükség a Kövek és különféle mítoszok, hiedelmek megalkotására és használatára (pl. Aprólábak nem léteznek = az emberek tömegesen mészárolták le a jetiket, az "égi mamutok" etetése nélkül a semmibe zuhannának = a gőzgép működtetése nélkül az emberek rájuk találhatnának), de emellett erkölcsi kérdéseket is felvetnek (Helyes-e eltitkolni a nép elől fajuk történelmét?), és Migora is óriási terheket raknak (Hallgasson, ezzel együtt hazudjon a népnek? Vagy beszéljen, és ezzel sodorja veszélybe őket?)

Az apró lábnyomok rejtélye

A történet végére nemcsak Migo és Pearcy érik rengeteget, hanem az egész jetitársadalom is és készen áll arra, hogy felfedjék a régen őrzött titkokat. Bár számomra a záró képsorok felvetnek néhány aggasztó kérdést (Ha a múltban vérengzésbe fulladt a 2 faj találkozása, most képesek lesznek békében élni?), az egész rajzfilmet imádtam.

71 Apróláb  (2018)

animáció | családi | fantasy | kaland | musical | vígjáték

A jetik valahol messze, békésen ás háborítatlanul élik az életüket, és semmi sem aggasztja őket... egyet kivéve. Azokat a titokzatos, apró lábnyomokat, amelyek rendre... több»

4