2019.12.26 13:28 Puncs Olvasottság: 815x
1

Az utolsó karácsony

Ez a mozi nem szerepelt azok között a filmek között, amiket feltétlenül meg akartam nézni az idén, de több magyar filmes portálon – köztük a mafabon is – igencsak magas értékelést kapott, így jegyet váltottam rá. Elvégre mikor máskor nézzen meg az ember egy karácsonyi filmet, ha nem karácsonykor?!

A film főszereplője Kate, akit Emilia Clarke személyesít meg; nem igazán találja a helyét a nagyvilágban, mióta tavaly karácsonykor szívátültetésen esett át. Énekesi karrierje megfeneklett, iszik, mint a kefegödény, gyorskajákon él, mikor melyik barátjánál húzza meg magát, napjait pedig egy londoni karácsonyi ajándéküzlet manónak öltözött eladójaként tengeti. Ekkor toppant be az életébe Tom, aki fenekestül felforgat mindent, és aki irányt mutat Kate-nek az életben. Nehéz lenne ennél többet írni a cselekményről anélkül, hogy az ember el ne árulja a hatalmas csavart, ami a végén következik be.

Az utolsó karácsony

Elég vegyesek az érzéseim a mozival kapcsolatban. Egyrészt adott egy remek alaptörténet, amiből egy mély, elgondolkodtató drámát is ki lehetett volna hozni. Szólhatott volna a film arról, hogy egy szívtranszplantáción átesett nő hogyan dolgozza fel a történteket, hogyan él a második eséllyel, amit kapott, hogyan talál rá a szerelem. A vége úgy még nagyobbat üthetett volna. Ehelyett lett belőle egy sokadik romantikus karácsonyi vígjáték javarészt családbarát poénokkal. A játékidő keretein belül még néhány Brexit utalásnak is jutott elég idő, aminek én személy szerint nem sok értelmét láttam.

Pozitívum viszont, hogy a többi hasonló műfajú filmmel ellentétben nem álltat a karácsonyfa alatt beteljesedő igaz szerelemmel, talán két csók, ha elcsattant az egész film alatt. Saját giccsességét pedig humorral kezeli. Nekem az egyik kedvenc jelenetem az volt, amikor az ajándékbolt legfurább, legízléstelenebb tárgyaival poénkodtak. Ennek ellenére ezt a mozit nem a poénjai, hanem a legvégén bekövetkezett fordulat teszi értékesebbé, egyedibbé a többi karácsonyi romantikus vígjátékhoz képest.

Nem bántam meg, hogy jegyet váltottam rá, de úgy érzem, ez a film inkább való otthoni édes kettes filmnézésre, mint moziélménynek. Viszont Geroge Michael zenékből nem szenved hiányt, úgyhogy annak, aki rajong az énekes zenéiért, biztosan nagyobb élmény lesz megnézni a moziban, mint amilyen nekem volt.

dráma | romantikus | vígjáték

Kate élete nem az ideális forgatókönyv szerint halad, semmi sem alakul a tervei szerint. Egy karácsonyi boltban talál állást a télapó manójaként, de úgy tűnik, ez a döntése... több»

1